Prima pagina

Liber la obligatiuni pentru companii: pragul de 75% din capitalul social a fost eliminat

03.08.2004, 00:00 28

Piata obligatiunilor corporatiste, aflata inca in stadiu hibrid in Romania, a primit un neasteptat dar decisiv impuls odata cu intrarea in vigoare, saptamana trecuta, a noii legi consolidate a pietei de capital din Romania.
Discret, printr-o propozitie dintr-un articol (291, alineatul f), legea consolidata abroga prevederile legii societatilor comerciale care restrictionau o companie sa emita obligatiuni doar in limita a 75% din capitalul social.
Practic, din punct de vedere legal, companiile nu mai sunt obligate sa respecte nici o limita, investitorul fiind acela care urmeaza sa decida daca o emisiune de obligatiuni este riscanta sau nu.
Reprezentantii potentialelor companiilor emitente si ai intermediarilor considera ca eliminarea pragului este un pas decisiv pentru dezvoltarea pietei obligatiunilor corporatiste din Romania, in valoare de doar aproximativ 50 de milioane de euro.
"Pana la promulgarea legii consolidate erau trei mari piedici in calea dezvoltarii pietei obligatiunilor corporatiste: limita de 75%, restrictia privind cresterea valoarii emisiunii cu maxim 15% dupa lansare si necesitatea garantarii emisiunii. Doua din aceste trei piedici, limita de 75% si restrictia de 15%, au disparut, iar efectele asupra pietei vor fi vizibile", spune Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment, divizia de investment banking a Raiffeisen Bank Romania.
Raiffeisen Bank si Banca Romana pentru Dezvoltare detin peste 90% din piata obligatiunilor corporatiste din Romania, prin cele doua emisiuni de 34 de milioane de euro, respectiv 13 milioane de euro, din cursul acestui an.
Daca pentru cele doua banci marimea capitalului social nu a fost o problema, numarul redus de companii care s-au folosit de aceasta varianta de finantare arata ca lucrurile nu stau la fel pentru restul pietei.
In prezent, doar Impact Bucuresti (developer de parcuri rezidentiale), TBI Leasing si BCR Leasing sunt prezente pe piata cu emisiuni de obligatiuni, insa de valori mici, intre 1 si 3 milioane de euro.
"Din discutiile pe care le-am avut cu potentialii emitenti de obligatiuni a reiesit ca limita de 75% din capitalul social era una din marile bariere care frana dezvoltarea acestei piete. Exista multe societati dinamice, cu un volum de activitate foarte mare, dar care aveau blocat accesul la finantarea prin obligatiuni din cauza ca nu au dat atentie capitalului social, o notiune oricum anacronica pe pietele dezvoltate", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, societatea de brokeraj care a intermediat cele doua emisiuni de obligatiuni de pana in prezent ale International Leasing.
Ion Popp, presedintele si principalul actionar al Impact Bucuresti, spune ca societatea sa ar putea profita chiar in toamna acestui an de eliminarea limitei de 75%. Cu conditia ca CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) sa elimine si obligativitatea garantarii emsiunii.
"Conform intentiilor noastre, am putea depasi 75% din capitalul social cu emisiunile noastre de obligatiuni daca vom gasi un ecou la solicitarile noastre ca emisiunile sa nu fie garantate. Intentionam sa iesim pe piata in toamna cu o emsiune noua, de 2 milioane de euro", spune Popp.
Necesitatea garantarii, alaturi de comisionul de 0,5% din valoarea emsiunii perceput de CNVM (considerat prea mare), sunt considerate de emitenti si intermediare ultimile piedici in calea unei cresteri puternice a pietei.
"Suntem in discutii cu CNVM pentru perceperea unui comision flexibil, pe nivele, in functie de valoarea emisiunii. De asemenea, am propus ca societatile care intra pentru prima data pe piata de obligatiuni sa beneficieze de anumite stimulente pentru prima emisiune", conchide Dragos Neacsu de la Raiffeisen.
Piata obligatiunilor corporatiste din Romania este una din cele mai slab dezvoltate din Europa Centrala si de Est. Daca in Ungaria, de exemplu, dimensiunea pietei este de ordinul miliardelor de euro, in Romania primele emisuni cu valori de peste 10 milioane de euro au aparut abia anul acesta.
laurentiu.ispir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO