Prima pagina

Liderii Occidentali spera ca Bush sa faca un pas spre impacarea cu Europa

05.11.2004, 00:00 13

Liderii intregii lumi au reactionat fata de realegerea lui George W. Bush  la Casa Alba - unii dintre ei chiar inainte ca John Kerry sa-si recunoasca infrangerea.
Presa occidentala sau araba trateaza si ea pe larg subiectul. Mai ales in Europa - divizata de razboiul din Irak - se vorbeste mult de "reinnodarea relatiilor transatlantice". Este si mesajul transmis de majoritatea liderilor europeni, in telegramele lor de felicitare.
Primul care l-a felicitat pe Bush a fost liderul de la Kremlin, Vladimir Putin - care l-a sprijinit pe Bush si in campanie. Rezultatul nu era oficial, dar Putin felicita poporul american pentru ca nu s-a lasat inspaimanat de amenintarile teroriste "si a luat decizia cea mai buna".
Cel mai fidel aliat al Americii, premierul britanic Tony Blair, i-a indicat lui George W. Bush o adevarata "foaie de parcurs" pentru conduita sa viitoare in politica externa. Blair a plasat relansarea procesul de pace din Orientul Mijlociu in fruntea prioritatilor, chemand, totodata, Europa si SUA "sa-si reconstruiasca urgent alianta".
"Terorismul nu poate fi combatut de o singura putere militara, ci prin democratizarea Irakului a Afganistanului, prin lupta impotriva saraciei in Africa si peste tot in lume si mai ales prin pacificarea Orientului Mijlociu", a spus Blair intr-un discurs televizat.
Presedintele francez Jacques Chirac - cel mai mare adversar al liderului de la Casa Alba in chestiunea irakiana - spune in mesajul sau ca realegerea lui Bush poate fi o ocazie "de a intari prietenia franco-americana".
Cancelarul german, Gerhard Shroder - si el un opozant al razboiului din Irak - ii cere lui Bush, in telegrama de felicitare, sa faca fata impreuna cu Europa amenintarilor "la adresa securitatii si stabilitatii in lume".
Presedintele italian, Carlo Azeglio Ciampi, reafirma necesitatea "reinoirii solidaritatii transatlantice". Presedintele chinez, Hu Jianto, anticipeaza "relatii constructive si cooperante ci SUA, in beneficiul celor doua parti si a lumii intregi".
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer spune ca nu are nici o indoiala ca Bush va continua "lunga traditie a SUA a unui angajament solid in sanul NATO, podul principal dintre Statele Unite si Europa".
Lumea araba l-a felicitat la unison pe Bush, chiar si Yasser Arafat, aflat in spital. Majoritatea liderilor arabi afirma ca spera ca Bush sa rezolve criza din Orientul Mijlociu.
 Mai putin conditionata de rigorile diplomatice presa comenteaza diferit realegerea ui Bush. Britanicii sunt impartiti. The Sun apreciaza ca rezultatul alegerilor din Statele Unite reprezinta "o veste proasta pentru toti teroristii". Dimpotriva, Daily Mirror are o pozitie dura: "Cum este posibil ca 59.017.382 de oameni sa fie atat de prosti?".
 Presa franceza - ostila lui Bush - nu isi ascunde dezamagirea dar insista asupra necesitatii ca Franta si Europa sa inceapa o noua era in relatiile cu SUA. Relavant este editorialul din Le Figaro: "Ar fi timpul sa acceptam situatia si sa incepem o  noua etapa in relatiile noastre cu America".
Ziarul german, Der Spiegel spune ca asistam la "victoriea puritanilor", iar alegerile tradeaza "o dramatica alunecare spre dreapta" a americanilor.
Miercuri seara, John Kerry le-a cerut americanilor - in discursul in care isi recunostea infrangerea - sa depaseasca diviziunile din timpul alegerilor. In discursul sau, Bush a vorbit si el despre acest subiect si a promis americanilor o lume mai buna.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO