Prima pagina

Liderul palestinian va reanaliza proclamarea independentei

18.08.2000, 00:00 11



Liderul palestinian Yasser Arafat a declarat miercuri ca va reevalua planul privind proclamarea unui stat independent luna viitoare indiferent daca se va ajunge sau nu la un acord cu Israelul. "Am decis de mult sa proclamam un stat independent pe 13 septembrie, dar vom reevalua aceasta decizie", a declarat Arafat in Indonezia, unde se afla cea mai numeroasa comunitate musulmana din lume, relateaza Reuters.

El a adaugat ca decizia finala apartine Consiliului Central Palestinian, care se va reuni la inceputul lunii septembrie.

Arafat se afla in ultimele saptamani intr-un turnei international, in incercarea de a aduna sprijin pentru declararea unilaterala a independentei.

Ministrul israelian al Cooperarii Regionale, Shimon Peres, a declarat ieri ca decizia liderului palestinian este una inteleapta". "Este un pas intelept al presedintelui Arafat, pentru ca daca ar fi proclamat unilateral un stat independent, ar fi ramas numai cu proclamarea si ar fi pierdut statul", a declarat Peres, aflat in vizita la Beijing.

El a adaugat ca proclamarea unilaterala a unui stat independent de catre Arafat ar face mai mult rau palestinienilor decat Israelului.

Vicepremierul chinez Qian Qichen a cerut ambelor parti "sa-si foloseasca intelepciunea si sa continuie negocierile, pentru a ajunge la solutii diplomatice cat mai curand posibil".

Declaratiile lui Peres pastreaza optimismul exprimat in ultimele zile de ambele parti privind sansele relansarii rapide a negocierilor menite sa puna capat celor 52 de ani de conflict in zona. "Cred ca, daca va exista putina flexibilitate de ambele parti, vom putea ajunge la un acord", a declarat Peres la doar cateva saptamani dupa ce summit-ul de la Camp David s-a incheiat fara rezultat, in ciuda presiunilor Statelor Unite.

Negocierile din SUA au esuat in principal din cauza divergentelor referitoare la statutul Ierusalimului. Palestinienii doresc ca partea de est a orasului, ocupata de Israel in 1967, sa devina capitala viitorului lor stat independent, in timp ce statul evreu insista asupra faptului ca Ierusalimul este capitala sa unica si indivizibila.

Premierul israelian Ehud Barak a lansat ieri un nou apel la pace, adresat lui Yasser Arafat, intr-un comunicat dat publicitatii la Ierusalim, dupa intrevederea de la Amman cu regele Abdallah al II-lea.

"Premierul si-a exprimat speranta ca Arafat va profita de ocazia istorica pentru a incheia un acord care sa serveasca intereselor ambelor popoare si a subliniat ca numai deschiderea si flexibilitatea palestinienilor pot duce la un acord", precizeaza comunicatul. Barak si suveranul hasemit au avut miercuri-seara o intrevedere de doua ore.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO