Prima pagina

Lockheed Martin, punct de plecare in Romania cu o afacere de 30 mil. dolari

18.11.2004, 00:00 54

Gigantul american Lockheed Martin, unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologie din lume, a semnat ieri un contract - cadru cu Romaero Bucuresti, cu o valoare minima de 30 milioane de dolari pentru modernizarea a patru avioane Hercules C - 130 din dotarea fortelor aeriene romane.
Nevoia de modernizare a dotarilor armatei romane la standardele blocului militar din care face parte NATO (Organizatia Tratatului Atlanticul de Nord) a atras in ultima vreme interesul mai multor furnizori mari de echipamente militare precum BAE Systems (Marea Britanie), concernul european EADS, Finmecanica (Italia) sau Lockheed Martin (SUA), dat fiind ca nivelul potentialelor comenzi este de ordinul sutelor de milioane de dolari in anii urmatori.
Afacerea cu Romaero reprezinta un punct de plecare al americanilor pe piata romaneasca, care au avut discutii cu mai multe companii si sunt in faza conturarii unei strategii integrate pentru piata locala.
"Pana acum, alte divizii ale Lockheed Martin au facut aici afaceri, pentru noi (cei de la Lockheed Martin Aircraft & Logistic - n.r.) contractul cu Romaero fiind primul semnat aici. In afaceri, este ca si in viata. Mai intai, iti dai o intalnire, apoi te logodesti. Noi tocmai am avut prima intalnire. Acum facem o strategie integrata la nivel de grup", a spus pentru Ziarul Financiar Marc Rose, director in Lockheed Martin Aircraft&Logistic Center, divizie a gigantului american.
Oficialul Lockheed Martin a afirmat ca a avut discutii cu oficiali ai societatii mixte create de catre General Electric si Turbomecanica Bucuresti, urmand sa fie studiate si alte capacitati locale pentru potentiale subcontractari.
Contractul semnat de gigantul american, care deruleaza afaceri de 32 mld. $ pe an, nu este unul mare pentru Lockheed Martin, dar are un impact puternic asupra Romaero si pentru industria de aparare locala.
Contractul cu Romaero are o durata de trei ani pentru modernizarea celor patru avioane, insa permite extinderea colaborarii pentru modernizarea si mentenanta altor aparate de zbor C 130, aflate la baze aeriene din Europa Occidentala, primul pas in vederea acreditarii companiei Romaero ca si centru regional de mentenanta pentru avioanele Hercules.
In plus, Romaero va investi 5 mil. $ pentru a fi compatibili din punct de vedere tehnologic cu compania americana Lockheed Martin. Potrivit directorului general Romaero, Viorel Manole, Romaero a investit 1 mil. $ in 2003, iar investitiile in acest an urmand sa atinga o valoare similara.
Pentru 2004, Romaero estimeaza o dublare a volumului de afaceri pana la nivelul de 5,6 milioane dolari, un ritm similar de crestere fiind luat in calcul pentru bugetul din 2005.
Compania romaneasca spera sa treaca pe profit anul viitor, in conditiile in care pierderile au fost reduse de la 160 miliarde lei (circa 5 mil. $) la aproximativ 20 de miliarde lei (sub 650.000 $) pe primele noua luni ale anului.
Romaero are incheiate contracte cu companii din SUA, Canada, Marea Britanie, Israel, Italia, Belgia, Germania sau Franta, care constituie cea mai mare parte a cifrei de afaceri a companiei.
Pe langa Romaero, Avioane Craiova a semnat saptamana trecuta un contract in valoare de 43 milioane de dolari cu compania israeliana Elbit in cadrul modernizarii a opt aparate de zbor IAR 99.
De asemenea, grupul britanic BAE Systems a incheiat asa - numita afacere a fregatelor cu armata romana, livrand doua fregate din dotarea Fortelor Regale Britanice, dupa modernizarea acestora.
In plus, oficiali ai BAE Systems si-au exprimat deja interesul pentru o extindere a afacerilor in Romania, in special in domeniul furnizarii de avioane militare, care ar insemna comenzi de sute de milioane de dolari.
Oricum, BAE Systems tatoneaza piata romaneasca in prezent pentru cautarea de noi afaceri.
Grupul italian Finmecanica este si el activ in Romania in mai multe domenii, in primavara acestui an formand chiar o societate mixta la Ploiesti in sectorul industriei de aparare.
Italienii s-au aratat interesati de a furniza echipamente de supraveghere a frontierelor de stat, elicoptere, alte echipamente pentru industria de aparare.
Cea mai spectaculoasa afacere din acest an a fost insa cea transata in toamna cu concernul european European Aeronautic Defense and Space (EADS) pentru realizarea unui sistem integrat de supraveghere a frontierelor de stat, estimat la aproximativ un miliard de euro.
Suspiciunile legate de acest contract se refera la modalitatea acestuia de atribuire de catre Ministerul Afacerilor Interne firmei EADS fara licitatie.
Pe piata romaneasca, activeaza si firma mixta Eurocopter Romania, constituita impreuna cu firma Eurocopter pentru productia de elicoptere.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO