Prima pagina

Loto 6 din 49, investitia preferata a romanilor

Loto 6 din 49, investitia preferata a romanilor
19.02.2004, 00:00 19



De la inceputul acestui an, romanii au jucat 49 de milioane de dolari la Loto 6 din 49. Suma, facuta publica de Loteria Nationala, este uriasa daca se ia in considerare faptul ca anul trecut, pe Bursa de Valori au intrat 24 de milioane de dolari, atat de la romani cat si de la straini.



Mai mult, de la inceputul anului, investitorii romani de la Bursa au vandut cu 5 milioane de dolari mai mult decat au cumparat.



Un alt exemplu: activele fondurilor mutuale au crescut pe parcursul anului trecut cu doar 7 milioane de dolari, o mare parte din bani nefiind depuneri noi.



"Valoarea incasarilor pentru Loto 6/49 a atins 1.588,9 miliarde de lei la sfarsitul primelor sase saptamani din acest an, in vreme ce pentru intregul an 2003 vanzarile au totalizat 2.618,5 miliarde de lei", a anuntat ieri, conform Mediafax, Adrian Albu, director de marketing al Loteriei Nationale.



Practic, cele 49 de milioane de dolari jucate de la inceputul acestui an reprezinta 65% din sumele jucate la Loto 6 din 49 pe tot parcursul anului trecut.



Tinand cont de faptul ca circa jumatate din aceasta suma este oprita sub forma de venituri de catre Loteria Romana, in conturile companiei au ramas in primele sase saptamani ale anului circa 24 de milioane de dolari numai din Loto 6/49.



In general, Loto 6/49 contribuie cu 60% la incasarile Loteriei.



Potrivit directorului de marketing Adrian Albu, tragerea organizata la 15 februarie a generat cele mai mari incasari din ultima perioada - 321,7 miliarde de lei (circa 10,1 milioane de dolari). Pentru aceasta zi au fost jucate peste 10,7 milioane de variante, de trei ori mai mult decat numarul inregistrat la tragerile de la inceputul anului.



"Isteria de masa" declansata de Loto 6 din 49 se datoreaza reporturile consecutive la categoria intai, care au facut ca marele premiu sa ajunga la 4,8 milioane de dolari.



Numarul variantelor jucate a urcat semnificativ la 18 ianuarie, cu 61% fata de saptamana anterioara. In luna februarie, numarul variantelor jucate s-a mentinut constant la peste 10 milioane, numarul total al variantelor posibile fiind de circa 14 milioane.



Datorita sumelor mari puse in joc, Loteria Romana a anuntat deja ca intregul report acumulat pana la 29 februarie ar putea fi repartizat in cote egale categoriilor a doua si a treia, la o extragere speciala programata pentru 7 martie, daca pana la acea data nu va exista un castigator.



Cifra de afaceri a Loteriei Nationale a avut o crescut spectaculoas in ultimii trei ani, in special in 2003, recuperand caderile la fel de spectaculoase de la inceputul si mijlocul anilor '90.



Conform situatiilor financiare depuse la Ministerul Finantelor si estimarilor companiei pe 2003, cifra de afaceri a Loteriei Nationale a crescut de la 55,23 milioane dolari in 2001 la 65,38 milioane dolari in 2002 si a "explodat" apoi anul trecut, cand s-a dublat pana la 131,03 milioane dolari.



Evolutia a fost aproape similara si in cazul profitului brut, care a crescut de la 15,22 milioane dolari in 2001 la 16,97 milioane dolari in 2002 si 42,58 milioane dolari in 2003.



Conform legii, Loteria Romana este o societate comerciala de interes public national si are ca obiect de activitate organizarea si exploatarea exlusiva, in calitate de unic organizator pe teritoriul Romaniei, a jocurilor de noroc de tip Loto, Expres, Pronosport, Loz in plic si Instant Lotery.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO