Prima pagina

Luna martie confirma explozia pietei auto

07.04.2005, 19:40 11

Frica de accizele marite si surplusul din cota unica de impozitare si-au facut datoria. Cel putin pentru piata auto, care isi continua cresterea triumfala si dupa a treia luna a acestui an. Importatorii auto si producatorii locali au anuntat deopotriva recorduri de vanzari si in luna martie a acestui an, dupa ce in ianuarie si februarie cresterea pietei era, potrivit statisticilor oficiale, de aproape 75%, adica mai mult decat dubla fata de ritmul cu care a crescut piata anul trecut.

Luna martie a acestui an a adus fata de anul trecut o crestere de 92% a vanzarilor pentru producatorul local Dacia. Cu 11.600 de unitati vandute, martie 2005 a fost cea mai buna luna pe care Dacia a avut-o in ultimii ani, constituind un record de vanzari, potrivit reprezentantilor companiei.

Vanzarile Dacia de pe piata locala au depasit in primul trimestru 28.000 de unitati, alaturi de cele peste 10.300 de masini exportate reprezentand o crestere de peste 117% fata de aceeasi perioada din anul 2004.

Dacia a anuntat pentru acest an un obiectiv de vanzari la intern si export de 162.500, care a crescut ulterior la aproximativ 170.000-180.000 de unitati, adica aproape dublu fata de anul trecut.

Frica de cresterea accizelor de la 1 aprilie a determinat si o dublare a vanzarilor de Fiat, Alfa Romeo, Maserati si celelalte marci importate de compania Auto Italia, apreciaza Herbert Stein, presedintele companiei. Auto Italia a vandut in primele trei luni ale acestui an peste 1.100 de automobile, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, si mizeaza in acest an pe 5.000 de unitati.

Cel mai mare importator local, Porsche Romania, cu afaceri de peste 300 de milioane de euro, a inregistrat la randul sau vanzari peste estimarile pe care le avansa la inceputul anului.

Potrivit reprezentantilor sai, Porsche Romania a vandut 6.000 de masini in primele trei luni ale anului, mai mult cu peste 70% fata de ceea ce vindea in primul trimestru al anului 2004.

Explozia vanzarilor din primele trei luni ale anului a determinat reprezentantii companiei sa ridice estimarile de vanzari pentru Skoda, aflata intre primele locuri in topurile marcilor de import, de la 8.000 de unitati la mai bine de 9.000 de unitati.

In aceste conditii, vanzarile totale ale Porsche Romania, care importa pe langa Skoda si Volkswagen, Audi, Seat si Porsche, ar putea creste dincolo de estimarea de 10% pe care directorul general al companiei, Brent Valmar, o avansa la inceputul acestui an si care lua in calcul un ritm de crestere al pietei de 10%.

Porsche Romania a vandut anul trecut, potrivit statisticilor APIA, 17.600 de autovehicule, fiind foarte posibil ca in acest an sa treaca de granita de 20.000 de unitati.

Nu doar producatorii europeni au anuntat explozii ale vanzarilor in primul trimestru.

Romcar, reprezentantul marcii americane Ford pe piata locala, si-a dublat in martie vanzarile fata de aceeasi luna a anului trecut. Pe primul trimestru, spun reprezentantii Romcar, vanzarile de masini Ford au ajuns la 1.220 de unitati, valoare corespunzatoare unei cresteri de 45% fata de anul trecut.

ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO