Prima pagina

Lupte in Macedonia, pace in Valea Presevo

23.05.2001, 00:00 23



Rebelii albanezi din Macedonia sunt supusi unor presiuni tot mai mari pentru a pune capat luptei lor armate, avand drept exemplu situatia din Valea Presevo, unde separatistii albanezi au incheiat un acord cu guvernul sarb.

Situatia din nordul Macedoniei s-a inrautatit luni, cand s-au inregistrat unele dintre cele mai violente schimburi de focuri de la inceputul rebeliunii albaneze, in februarie.

Bombardamentele armatei macedonene, in care au fost implicate tancuri, piese de artilerie grea si elicoptere de lupta, au distrus mai multe case din satele ocupate de rebeli, unde mai locuiesc inca peste 1.000 de civili, relateaza BBC.

Potrivit rebelilor, tirurile armatei au facut cinci raniti in randul populatiei civile. Ambele parti se acuza reciproc ca au provocat schimburile de focuri de luni in zona satelor Slupcane, Vakcince si Opae.

Desi in ultima vreme se facusera speculatii ca Vakcince ar fi pustiu, tirurile de luni ale rebelilor au avut cea mai mare intensitate chiar in zona respectiva.

Chiar si principalul cotidian de limba albaneza, Fakti, le-a cerut rebelilor intr-un editorial pe prima pagina sa puna capat luptei armatei.

In Serbia, guvernul de la Belgrad s-a apropiat foarte mult de rezolvarea situatiei din Valea Presevo, dupa ce principalul lider al rebelilor albanezi din regiune a semnat luni un acord privind depunerea armelor de catre rebeli in schimbul unei amnistii, iar cel mai radical comandant albanez, Muhamed Xhemaili, a fost capturat in timp ce fugea catre provincia Kosovo.

Autoritatile de la Skopje se tem insa ca rebelii care au luptat in sudul Serbiei vor trece in Kosovo si de acolo vor incerca sa-i ajute pe luptatorii albanezi din nordul Macedoniei.

Armata macedoneana a anuntat ca a inregistrat unele progrese in ofensiva impotriva rebelilor, in special in satul Opae, situat in dreapta liniei frontului din nordul fostei republici iugoslave.

Insa, in ciuda intensitatii deosebite a bombardamentelor, trupele guvernamentale nu par sa se pregateasca de o ofensiva terestra decisiva pentru cucerirea satelor ocupate de rebeli.

Crucea Rosie Internationala a anuntat ca va incerca sa intre din nou in satele din nord, pentru a verifica situatia civililor din zona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO