Prima pagina

Marius Trif: Nu este cazul sa intram cu toti banii pe piata

11.08.2008, 20:19 16

Indicele BET-XT, cel mai reprezentativ indice care prezinta evolutia celor mai lichide 25 de companii de pe piata, a inregistrat o crestere de 0,17%, pana la nivelul de 655,30 puncte.
Brokerii apreciaza ca preturile scazute ale actiunilor de pe Bursa dau motive investitorilor sa intre la cumparare.
"Intr-adevar este o perioada buna pentru investitii pe bursa, mai ales datorita preturilor scazute, insa nu este cazul sa intram cu toti banii pe piata", a declarat Marius Trif, directorul general al societatii de brokeraj Carpatica Invest.
Evolutia buna din ultima perioada a Bursei de la Bucuresti se inscrie in trendul burselor europene care de asemenea au inregistrat evolutii pozitive remarcabile. Indicele britanic FTSE 100 a consemnat vineri o crestere de 0,33%, cel german, DAX, a urcat cu 0,28%, in timp ce indicele francez CAC 40 a inregistrat o crestere de 0,77%. Cea mai notabila crestere bursiera a inregistrat-o indicele american Dow Jones, care a urcat cu 2,65%, fiind cea mai mare crestere saptamanala, din aprilie si pana acum.
Cresterile bursiere internationale se datoreaza in principal scaderii pretului titeiului, numai vineri cotatia petrolului pierzand peste 4%, ajungand la circa 115 dolari pe baril. De asemenea, si preturile materiilor prime au inregistrat scaderi, majoritatea metalelor consemnand pierderi cuprinse intre 2,5 si 7%.
"Scaderea pretului la petrol, cat si a celui al materiilor prime de baza s-a tradus in piata prin cresterea entuziasmului investitorilor care s-au grabit sa cumpere.
Companiile energetice nu vor fi deocamdata afectate de aceasta scadere, insa cel mai probabil primele pierderi le vor inregistra din toamna", a adaugat Trif.
Titlurile companiei energetice Petrom (SNP) au inregistrat vineri o scadere de 1,67%, pe fondul unui rulaj destul de scazut. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la nivelul de 1,3 mil. lei (0,367 mil. euro), actiunile companiei inchizand sedinta la pretul de 0,470 lei/actiune.
Actiunile Rompetrol Rafinarile (RRC) au consemnat in sedinta de vineri o crestere de 1,10%, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,054 lei/actiune. "Bursa de la Bucuresti incepe sa reactioneze in ton cu restul burselor internationale, iar acest lucru este cel mai vizibil in momentul de fata, cand majoritatea burselor din Europa cresc. La fel de bine ne putem astepta ca BVB sa reactioneze negativ si la noul conflict militar aparut intre Rusia si Georgia", a continuat Trif.
Titlurile companiei nationale de transport al gazelor naturale, Transgaz Medias (TGN), au inregistrat vineri o crestere de doar 0,05%.
Indicele bursier BET-FI, care reda evolutia societatilor de investitii a scazut cu 0,26%, pana la nivelul de 35.852,30 puncte. Cea mai mare scadere consemnata de societatile de investitii a fost cea a SIF Transilvania (SIF3), de 1,52%, titlurile societatii fiind tranzactionate la un ultim pret de achizitie de 0,975 lei/actiune.
Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat vineri la 25,1 mil. lei (7,1 mil. euro), in timp ce pe piata RASDAQ, tranzactiile au depasit nivelul de 5,8 mil. lei (1,6 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO