Prima pagina

Mihai Seitan, FinCoP: Inca un argument pentru dezvoltarea pensiilor private

17.01.2008, 10:49 18

Exista cel putin doua aspecte pentru care sistemele de pensii publice afecteaza ratele de fertilitate, comenteaza Mihai Seitan, fost presedinte al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) si actual director general al brokerului de pensii private FinCoP.

Primul aspect este acela ca aceste sisteme inlocuiesc familia traditionala ca una dintre sursele de asigurare financiara la batranete. Desi exista diferite tipuri de sisteme de pensii, cel mai utilizat sistem guvernamental, cel putin in Europa, dar nu numai, este cel de tip pay-as-you-go (PAYGO). El inseamna ca lucratorii actuali platesc contributii din salariile lor si ca acesti bani sunt distribuiti sub forma de pensii actualilor pensionari. Acest tip de sistem a fost inventat in Germania lui Bismarck, de unde s-a raspandit in diverse tari in prima jumatate a secolului 20.

Al doilea aspect, mult mai pagubitor, este acela ca schemele publice de tip PAYGO fac ca oamenii sa considere copiii o povara economica in locul unei binecuvantari divine.

Cititi comentariul integral in pagina de Opinii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO