Prima pagina

Minivacanta de Paste, o mana guvernamentala pentru turism

08.04.2003, 00:00 19

Minivacanta de Pasti si de 1 Mai ar putea fi o adevarata mana cereasca pentru agentiile de turism din Romania, care ar putea vinde cu circa 30% mai multe produse in aceasta perioada - de obicei nu este prea cautata de turisti, apreciaza operatorii din turism.
"Nu ne asteptam ca Guvernul sa adopte o asemenea decizie si este totusi prea din scurt. Agentiile au pregatit insa deja oferte speciale, care vor fi prezentate la Targul National de Turism (la sfarsitul acestei saptamani), chiar daca romanii nu prea circula de Paste", a declarat pentru Ziarul Financiar Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
El apreciaza ca numarul de turisti ar putea creste cu circa 30%, iar "litoralul va fi asaltat, daca va fi vremea frumoasa". Pe de alta parte, Marcel Badescu, presedinte de onoare al ANAT, considera ca Valea Prahovei va fi plina. Badescu apreciaza ca de decizia Guvernului vor profita in principal agentiile de turism care vand mai ales programe de turism intern. "Oamenii vor incerca sa foloseasca din plin aceste zile libere dupa o iarna grea si este o mana cereasca pentru hotelurile din statiuni", spune Badescu.
Mihai Rajnita, secretar general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), este insa de parere ca nu vor fi "cohorte de turisti". "Totul se rezuma la bani. In vacante vor pleca numai cei care au posibilitati materiale, nu numai cei care au timp liber", afirma Rajnita.
Angajatii din sectorul bugetar vor avea liber in zilele de 29 si 30 aprilie si 2 mai.
La sfarsitul acestei saptamani va avea loc Targul National de Turism, ocazie cu care, potrivit analistilor, agentiile de turism vor veni cu oferte speciale pentru aceasta minivacanta.
Turismul este printre putinele sectoare de afaceri care vor fi afectate in mod pozitiv de decizia Guvernului. Majoritatea sectorului privat din economie considera ca aceasta minivacanta nu era deloc oportuna si creeaza probleme de functionare a economiei.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO