Prima pagina

Mittal a dat 4,8 mld. dolari pe "Sidex-ul" ucrainean. La Galati a dat numai 70 mil. dolari

25.10.2005, 19:25 15

Grupul Mittal Steel, cel mai mare producator mondial de otel, a cumparat ieri principalul combinat siderurgic din Ucraina, Krivorizhstal, in cadrul unei licitatii televizate, pentru suma de 4,79 miliarde de dolari (4,02 miliarde de euro).

Licitatia a fost o promisiune electorala a presedintelui Victor Iuscenko, care a tinut sa demonstreze ca Ucraina este transparenta si deschisa la investitii straine, dupa ce combinatul mai fusese privatizat o data si apoi renationalizat.

Pretul oferit de Mittal Steel pentru fabrica ucraineana este de cinci ori mai mare decat cel platit de ginerele lui Leonid Kucima in 2004.

Iuscenko a catalogat drept "furt" privatizarea din acel an, cand grupul de firme apropiate fostului sef al statului a preluat Krivorizhstal pentru 800 de milioane de dolari, pret inferior celorlalte oferte.

Mittal Steel este si proprietarul Sidex Galati din Romania, pe care l-a achizitionat in 2004 contra sumei de 500 milioane de dolari, dintre care pachetul de actiuni a valorat doar 70 de milioane de dolari, restul fiind datorii preluate.

Finalizarea procesului de privatizare a Krivorizhstal survine in contextul in care si in Romania numeroase procese de privatizare sunt suspectate de practici ilicite.

Departamentul National Anticoruptie (DNA) a anuntat ca a inceput sa verifice privatizarea producatorului de aluminiu Alro Slatina dupa ce a primit la inceputul lunii octombrie o plangere potrivit careia pe parcursul procesului de trecere in proprietate privata a combinatului s-ar fi comis ilegalitati.

De asemenea, Curtea de Conturi a Romaniei a identificat in urma unor controale o serie de nereguli majore in procesul de privatizare a societatilor Rafo Onesti si Aro Campulung, care au fost privatizate in lipsa unor programe de restructurare, ceea ce a determinat un interes scazut din partea potentialilor ofertanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO