Prima pagina

Mittal confirma ca a facut un profit net la Galati de jumatate de milliard de dolari

14.06.2005, 20:51 20

Combinatul siderurgic Mittal Steel Galati a obtinut anul trecut un profit net de 429 milioane de dolari (aproximativ 14.000 miliarde lei), valoare record pentru oricare dintre companiile de pe piata romaneasca.

Profitul obtinut in 2004 se apropie de valoarea totala a contractului de privatizare al Sidex Galati din 2001, de 500 mil. $, care include pretul platit pe actiuni (circa 70 mil. $), respectiv angajamentele de investitii, esalonate pe o perioada de 10 ani. In plus, statul a oferit o serie de facilitati patronilor indieni de la Sidex, o parte din ele fiind retrase la finele anului trecut, printre care se numara si acordarea de ajutoare de stat.

"Anul 2004 a fost unul foarte bun pentru piata otelului. Mittal Steel Galati a fost foarte bine pozitionat pentru a beneficia de pe urma conditiilor excelente de piata si a reusit sa obtina un profit ridicat gratie structurii sale eficiente de costuri si productivitatii in crestere. Cu toate acestea, mentinerea acestui nivel de profit este dificila deoarece piata otelului este afectata de o serie de presiuni, iar costurile cu materiile prime au crescut semnificativ in 2005", a declarat pentru Ziarul Financiar K.A.P. Singh, directorul general executiv al Mittal Steel Galati.

Indienii de la Mittal Steel au majorat productia de otel la Galati si exporturile catre pietele din Asia, in special China, unde cererea a cunoscut o ascensiune puternica. Principalul factor care a propulsat profitul Sidex a fost insa mentinerea otelului la cotatii inalte pe piata internationala.

Rezultatele financiare record ale combinatului din Galati din 2004 vor duce la acordarea in premiera de dividende din profitul obtinut, potrivit Monitorului de Galati, care a publicat primele informatii privind rezultatele companiei. Mittal Steel, cel mai mare producator de otel din lume patronat de Lakshmi Mittal - unul dintre cei mai bogati oameni din lume, a reusit in mai putin de patru ani sa rastoarne situatia Sidex Galati de la pierderi de sute de milioane de dolari la un profit net de jumatate miliard de dolari.

Cifra de afaceri a Mittal Steel Galati a fost anul trecut de 2,1 mld. $, pentru acest an fiind estimata o valoare de 3 mld. $. Portofoliul din Romania al Mittal Steel include si combinatele de la Hunedoara, Iasi si Roman. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO