Prima pagina

Moser Baer ar veni cu 220 mil. de dolari sa produca CD-uri

29.11.2005, 19:12 30

Compania indiana Moser Baer, cel de-al treilea jucator mondial pe piata productiei de CD-uri si DVD-uri, negociaza cu autoritatile demararea unei investitii greenfield in Romania de 150 - 220 mil. dolari (130 - 190 mil. euro).

"Discutiile cu investitorii indieni dureaza de aproape un an, dar acum sunt intr-un stadiu avansat", au declarat pentru ZF surse guvernamentale. Negocierile au ajuns intr-un punct foarte sensibil pentru autoritati: acordarea de facilitati.

"La fel ca si in cazul investitiei pe care Renault o va face intr-o unitate de productie de cutii de viteze, si investitorul indian a solicitat maximum de facilitati. Urmeaza ca reprezentantii mai multor institutii - Consiliul Concurentei, Ministerul Mediului, al Economiei si al Finantelor - sa conceapa o schema de ajutor de stat pe care sa o prezinte oficialilor firmei", au mai spus sursele citate.

Moser Baer intentioneaza sa construiasca o fabrica in care sa produca CD-uri si DVD-uri, iar pentru investitie, are nevoie de un teren de peste 12 hectare. Initial, Moser Baer a fost unul dintre pretendentii terenului ramas liber in cadrul Parcului Industrial Tetarom din Cluj dupa ce compania franceza Montupet a decis sa nu mai investeasca in Romania. Intre timp, oficialii companiei au mai vazut si alte posibile amplasamente.

"Se pare ca cel mai mult le-a placut Parcul Industrial de la Ploiesti pentru ca acolo au toate utilitatile puse la dispozitie si este cel mai probabil ca se vor stabili aici", au mai spus sursele citate. O decizie in privinta terenului va fi luata cat de repede, ceea ce ar permite investitorului indian sa demareze lucrarile la inceputul anului viitor.

Aceasta va fi una dintre cele mai mari investitii pe care o companie indiana o realizeaza in Romania. Liderul din acest punct de vedere este Mittal Steel care, in 2001, a preluat Sidex Galati.

Grupul a continuat sa faca achizitii, astfel ca in prezent detine inca trei combinate. Moser Baer are sediul la New Delhi si detine cinci fabrici.

miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO