Prima pagina

Multinationalele si-au finantat puii cu aproape 400 mil. euro

28.03.2006, 00:00 5

Filialele din Romania ale companiilor straine au imprumutat in prima luna a acestui an 384 mil. euro de la firmele - mama, ceea ce a determinat o triplare a investitiilor straine in ianuarie 2006 fata de aceeasi luna a anului trecut.

Datele provizorii ale Bancii Nationale, citate de Agentia Romana pentru Investitiile Straine, indica pentru ianuarie investitii straine de 699 mil. euro, cu 199% mai mari decat in perioada similara a anului precedent. Cea mai importanta componenta a investitiilor atrase a fost cea intitulata "alte capitaluri", adica imprumuturile acordate de compania-mama structurilor afiliate din Romania, acestea reprezentand 55% din volumul total de investitii straine.

Dragos Tanase, directorul financiar si de integrare UPC-Astral, companie care a beneficiat de un credit din partea firmei-mama, spune ca negocierea centralizata a finantarii unui grup de firme are mai multe avantaje decat o negociere individuala cu o banca locala.

"Companiile multinationale lucreaza in general pe baza unor planuri pe termen mediu si lung, iar finantarea este, in general, legata de acoperirea unor necesitati din acest plan", a declarat pentru ZF directorul financiar la celei mai mari companii de comunicatii prin cablu din Romania.

O alta sursa de alimentare a investitiilor straine in ianuarie a fost profitul reinvestit, companiile alocand pentru aceasta operatiune 178 mil. euro, adica 25% din volumul total al investitiilor straine atrase. Locul al treilea in acest clasament este ocupat de "participatii la capital", cu 137 de milioane de euro, respectiv 20% din totalul investitiilor.

Dupa nivelul record inregistrat anul trecut - 5,2 miliarde de euro, potrivit datelor provizorii ale BNR - autoritatile sunt foarte optimiste in ceea ce priveste nivelul investitiilor straine pe care Romania le va atrage in acest an estimand un volum de 6,2 si chiar 7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO