Prima pagina

Nastase ii cheama pe tineri in locul baronilor

29.03.2004, 00:00 22

Liderul PSD, Adrian Nastase, a venit, sambata, la reuniunea tinerilor PSD, cu un nou tip de discurs politic, care pune accent pe reformarea partidului si a unor institutii de stat, contine autocritici si este transant in privinta luptei anticoruptie si a orientarii catre vest. Mesajul a avut o tinta precisa: tinerii, indemnati sa se angajeze in politica pentru a inrca sa reformeze actuala clasa de politicieni, cu mentalitati care domina scena publica si intreaga Romanie de peste 15 ani.  
Discursul a coincis cu una dintre cele mai transante decizii luate de PSD impotriva liderilor controversati ai partidului, asa numitii baroni locali, dand astfel semnalul ca renunta la acel spirit de solidaritate invocat din 1996 pana acum. Opt lideri de filiale judetene al caror nume a fost legat de diferite cazuri de coruptie, plus prefectul de Gorj, pitorescul Toni Grebla, au fost suspendati din functie de catre Delegatia Permanenta a PSD. Motivatia demiterii celor opt lideri locali si a prefectului de Gorj are ratiuni de imagine. Conducerea PSD invoca un articol din statutul partidului, nefolosit pana acum, potrivit caruia membrii PSD au obligatia de a dovedi "corectitudine si moralitate" si de a nu aduce prejudicii imaginii si prestigiului partidului de guvernamant. Totodata, calitatea de membru PSD incumba "o conduita profesionala, morala si politica corespunzatoare interesului tarii si partidului".
Doi dintre cei destituiti sambata din functiile de presedinti de filiale au anticipat decizia stafului PSD. Nicolae Mischie, presedintele Consiliului Judetean Gorj, si Bebe Ivanovici, "omologul" lui Mischie la Ilfov, au anuntat inca de la inceputul saptamanii trecute ca s-au "autosuspendat" de la sefia filialelor PSD Gorj, respectiv Ilfov, chiar daca statutul partidului nu cunoaste acest termen. Ei si-au conservat insa functiile administrative, exact acelea care le permit sa-si exercite in continuare influenta in plan local.
Gestul lor a facut ca decizia conducerii PSD sa aiba doar semnificatia unui vot de blam la adresa lor. Atat Mischie cat si Ivanvici sunt cercetati de Parchetul National Anticoruptie. PNA ancheteaza modul in care Nicolae Mischie a obtinut titlul de profesor universitar. In ceea ce-l priveste pe Bebe Ivanovici el este cercetat pentru modul in care a improprietarit preferential mai multe persoane si a schimbat aqmplasamentul unor terenuri in scopul de a le spori valoarea. Lideri interimari ai filialelor Gorj si Ilfov vor fi Corneliu Popescu (un cvasianonim), respectiv Gabriel Oprea, ministrul delegat pentru administratie.
Intre cei opt lideri locali demisi este Gheorghe Savu, fost presedinte de filiala la Ialomita. Este si el in atentia PNA pentru atribuirea preferentiala a programului "Cornul si laptele" unei firme apartinand unui reprezentant PSD.La conducerea PSD l-a numit pe Silvian Ciuperca, un lider local, necunoscut la centru.
Un alt baron demis sambata de PSD este primarul sectorului 5 Marian Vanghelie, cercetat de PNA pentru gestionarea fondurilor bugetare in ceea ce priveste organizarea petrecerii de Revelion 2003, infiintarea magazinelor Economat si pentru cumpararea Magazinului Bucuresti (cladire aflata in litigiu la acel moment). Marian Vanghelie a avut propria versiune spunand ca decizia PSD inseamna de fapt ca partidul ar avea incredere in el pentru a-si dovedi nevinovatia. Cu doar cateva zile inaintea suspendarii, el spunea ca nu are nici un motiv sa se "autosuspende" din functie intrucat are o credibilitate de 69%, potrivit sondajelor de opinie. Nu a spus insa cine si cand au fost realizate aceste sondaje. Succesorul lui Vanghelie la conducerea filialei PSD sector 5 va fi Aurel Catalin Stoichita, si el un necunoscut.
Liderul filialei Bihor, Florian Serac, cercetat si el de PNA pentru presupuse afaceri ilegale cu terenuri si spatii comerciale, a fost inlocuit cu Gheorghe Sarb. Numele lui Serac a fost legat de afacerile cu petrol pe care le derula Adrian Tarau, si el un fost membru PSD invinuit de procurori, care a fugit din tara. Florian Serac a fost acuzat in presa ca a incercat sa-i asigure un loc parlamentar eligibil lui Adrian Tarau, contra sumei de 1,5 miliarde de lei.
Tabloul suspendarilor din PSD este intregit de demiterea liderilor de filiale de la Caras-Severin, Enache Barbu, Neamt, Raul Bobeanu, si Valcea, Iulian Comanescu.  Totodata PSD a decis revocarea lui Aurel Cucu din functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Dambovita si demiterea din functia de prefect a lui Toni Grebla, un lider local loial, dar cunoscut pentru stangaciile de exprimare. Demiterea acestora a fost oarecum surprinzatoare, numele lor nefiind legate de cazuri controversate.



Rebeliune la Bihor
Singura filiala care a ripostat valului de suspendari a fost cea de la Bihor, organizatie cu probleme mai vechi. Conducerea filialei s-a intrunit ieri in graba si a anuntat ca nu respecta decizia inlocuirii lui Florian Serac pentru ca, spun ei, va fi astfel "periclitata atingerea criteriilor de performanta" ale organizatiei.
In schimb, la Gorj Nicolae Mischie nu a ripostat dar a spus ca in ceea ce-l priveste pe fostul prefect, Toni Grebla, "si-a sapac singur groapa". Mischie sustine ca prefectul a fost demis pentru a autorizat un miting al minerilor, marcat de lozinci impotriva lui Nicolae Mischie. Un alt motiv ar fi, potrivit lui Mischie, faptul ca Toni Grebla a declarat ca "autosuspendarea" lui Mischie este de fapt o decizie luata de conducerea PSD.
Insa, secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, a explicat ieri ca partidul nu putea iesi in campania electorala cu astfel de lideri locali. Suspendarea lor din functie va dura pana dupa alegerile locale, afirma Agathon, ceea ce inseamna ca cei sanctionati nu pot candida la alegerile locale. Daca totusi se incumeta sa candideze, ca independeti, Agathon ii avertizeaza ca vor fi exclusi din partid. Acest anunt il vizeaza in special pe Marian Vanghelie, care a spus deschis ca vrea sa candideze pentru inca un mandat la Primaria sector 5.



Nastase declara toleranta zero coruptiei
Valul de suspendari a coincis cu un discurs ferm al premierului Adrian Nastase in  care a declarat toleranta zero coruptiei pe baza statului de drept si integritatii personale. La reuniunea tinerilor din PSD "Primavara social-democrata", Nastase a spus ca va lansa o noua actiune pentru combaterea coruptiei, cu un program ce va pune accentul pe onestitate, corectitudine si transparenta. "Democratia nu poate exista in saracie si coruptie", a spus Nastase, aratand ca europenii au dreptate atunci cand spun ca lupta anticoruptie inseamna prinderea "pestilor mari". Nastase a anuntat si masuri pentru diminuarea coruptiei politice, intre care restrictionarea migratiei politice.
"Cine doreste sa faca politica trebuie sa se dedice interesului comunitatii, nu interesului personal sau de grup", a spus el. De asemenea, a accentuat ca trebuie sa le fie clar politicienilor ca mandatul public este unul de reprezentare, nu de coruptie. Migratia politica nu este sanctionata la nivel legislativ. Recent, Parlamentul a adoptat legea alegerilor locale si discuta legea alegerilor generale insa parlamentarii PSD au votat impotriva sanctionarii migratiei politice.
O alta de decizie transanta anuntata de Nastase impotriva coruptiei este impozitarea cu 90% a celor care nu-si pot justifica averile din venituri. Potrivit lui Nastase, aceasta ar fi solutia pentru ca demnitarii sa nu-si poata folosi mandatul sau pozitia in sistemul public ca un instrument de imbogatire personala.
Prim-ministrul a condamnat mica coruptie, "mita, spaga, atentie, comision" si a cerut romanilor sa nu intre in aceastra "murdarie".
Pe aceeasi linie, Victor Ponta, liderul tineretului PSD, a militat pentru schimbarea de generatii in politica argumentand ca "generatia tanara poate sa-si controleze lacomia". "Am incredere ca voi, tinerii din TSD, nu o sa va repeziti la fondurile europene, ci o sa invatati sa faceti proiecte si sa le obtineti licit, ca nu va veti repezi sa va puneti rudele in functii, ca nu o sa faceti anonime la partid, ca nu o sa cereti spaga pentru a recalcula o pensie pe care voi ati gresit-o", a afirmat Ponta.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO