Prima pagina

Negritoiu: Euro ar trebui sa fie principalul obiectiv al viitorului guvern

11.08.2008, 20:21 27

Intarirea leului este temporara si poate derapa oricand intr-o depreciere, chiar daca nu intr-una substantiala, cu efect de criza, afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.
"Aprecierea din ultima vreme este rezultatul unor evolutii externe combinate cu un mesaj de mai mare incredere din partea BNR, care a fost mai activa si mai coerenta si se indreapta intr-o directie logica de evitare a supraincalzirii economiei. Nu e vorba de vreo imbunatatire a competitivitatii economiei, ci de o miscare pe termen scurt. Deficitul extern ramane o permanenta amenintare pentru stabilitatea leului. Restul sunt paleative".
El spune ca este foarte dificil de anticipat ce se va intampla anul viitor. "Nu putem sa facem scenarii decat din aproape in aproape pentru ca nu stim cum se vor manifesta efectele in cascada ale crizei internationale."
Negritoiu sustine ca adoptarea euro ar fi cel mai important obiectiv prin care sa fie asigurata stabilitatea economiei.
"Euro va trebui sa fie principalul obiectiv al viitorului guvern, iar intrarea in 2012 in mecanismul pregatitor ERM II ar fi un mare succes. La ce mai poate folosi o moneda locala cu rol periferic? Oricate masuri de crestere a dobanzii ar lua BNR, pana la urma eficienta este redusa din cauza preponderentei finantarilor in euro. Chiar si la nivel psihologic leul nou a avut un impact redus pentru ca oamenii continua sa gandeasca in lei vechi si in euro. Cert este ca pe actuala structura a economiei este foarte greu sa ai un curs de schimb sustenabil", comenteaza bancherul.
Negritoiu aminteste ca discutia despre sustenabilitatea evolutiei cursului n-a fost deschisa pe plan local, ba chiar a fost evitata pana cand a izbucnit criza internationala anul trecut.
"Criza externa a creditului a avut efecte pozitive asupra Romaniei mai mult decat a facut-o vreo actiune constienta a autoritatilor locale. In final, toata lumea este fericita si spune ca nivelul cursului este exact acolo unde trebuia, desi este doar rezultatul faptului ca scaderea lichiditatii pe piata externa a redus transferurile de euro spre Romania. Este o reasezare pe alte paliere si e greu sa vorbim despre sustenabilitate pe termen mai lung."
Negritoiu considera ca singurele probleme ale viitorului guvern ar trebui sa fie controlul deficitului bugetar si reducerea inflatiei.
"Alte parghii pentru economie nu mai exista si ca atare pentru alegerea premierului ar trebui sa prevaleze bunul-simt, nu capacitatile deosebite, nu vreo minte sofisticata. Avem nevoie de o gandire simpla bazata pe ideea ca inflatia si deficitul bugetar mare nu sunt bune. Si dupa trei ani de aplicare a unor politici in acest sens am avea si efectele asteptate, pentru ca oricum problemele de nivel de trai ale romanilor nu se rezolva dand drumul cheltuielilor bugetare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO