Prima pagina

Nemtii au plecat, cu ungurii mai facem treaba

18.04.2001, 00:00 23



PDSR, condus acum de Adrian Nastase, si-a schimbat cu 180 de grade strategia politica si pe cea de imagine, abordand cu usurinta subiecte care altadata ar fi dat fiori liderilor acestui partid.

Cele mai recente exemple : atitudinea fata de Regele Mihai si apropierea sesibila de UDMR. In acest din urma caz, miza este una extrem de importanta: integrarea in familia buna a Internationalei Socialiste, pentru care partidul de guvernamant a cerut o mana de ajutor si socialistilor de la Budapesta.

Dezideratul PDSR de a se afilia Internationalei Socialiste, pe care nu a ezitat sa-l faca cunoscut inca din 1993, incepe sa prinda contur in conditiile in care partidul condus de Adrian Nastase este sprijinit de doi importanti membri ai organizatiei: Partidul Socialist Ungar si Partidul Social-Democrat din Germania.

O delegatie a PDSR a fost ieri prezenta la Budapesta unde a definitivat textul unui protocol de colaborare intre partidul de guvernamant roman si Partidul Socialist din Ungaria condus de Laszlo Kovacs. Protocolul va fi semnat intr-un viitor apropiat de sefii celor doua partide.

Documentul prevede, printre altele, ca socialistii ungari vor sprijini demersurile PDSR pentru a accede in Internationala Socialista (IS) si in grupul socialistilor europeni din cadrul Consiliului Europei.

Potrivit presedintelui Comisiei de politica externa din Senat, senatorul PDSR Ghiorghi Prisecaru textul protocolului este negociat de mai mult timp iar demersul PDSR reprezinta un efort concertat de a fi recunoacut pe plan international.

Pe langa generalitati de tipul "cele doua partide se vor informa reciproc", sau "vor organiza actiuni in comun", protocolul contine un angajament al partii ungare de a sustine candidatura PDSR atunci cand cererea sa de primire in IS va fi examinata.

Vilmos Szabo, seful Secretariatului International al Partidului Socialist Ungar (PSU) a confirmat ieri prezenta delegatiei PDSR la Budapesta, dar a refuzat sa precizeze daca in textul protocolului ce va fi semnat intre cele doua partide exista mentiunea ca PSU va sprijini PDSR pentru a accede in Internationala.

"Sunt lucruri care se discuta in continuare", a declarat Ziarului Financiar Vilmos, fara a face alte precizari.

Strangerea relatiilor cu colegii de doctrina de la Budapesta vine dupa o schimbare de atitudine: PDSR a renuntat la hainele de partid cu tenta nationalista - atitudine manifestata in trecut si fata de UDMR.

Liderii Uniunii au recunoscut de acum cateva luni ca au obtinut foarte repede de la PDSR ce n-au reusit in patru ani de alianta cu taranistii. Acum, presedintele Marko Bela are motive sa puna o vorba buna la Budapesta, unde soseste astazi.

Dintre toate partidele din Opozitie, PDSR are acum cea mai stabila relatie cu UDMR, in conditiile in care protocolul cu liberalii a fost reziliat iar intelegerea cu democratii nu a functionat niciodata.





Perteneriatul PDSR-UDMR: tacem si facem



Relatiile dintre PDSR si UDMR capata noi valente, partidul de guvernamant fiind dispus sa cedeze in fata unor deziderate ale Uniunii in conditiile in care aceasta schimbare aduce un beneficiu de imagine pe plan international.

La reuniunea Internationalei Socialiste de la Budapesta, care a avut loc in 1993 cererea PDSR de a fi primit in organizatie odata cu PSDR si PD a fost respinsa.

Printre cei care s-au opus au fost chiar socialistii unguri, pe atunci in relatii destul de tensionate cu partidul condus de Ion Iliescu, din cauza nesolutionarii unor cereri ale UDMR. Astazi, insa relatiile dintre PDSR si UDMR par mai bune ca niciodata.

Dintre protocoalele incheiate de PDSR cu partidele din Opozitie - exceptie facand PRM-, inainte de instalarea Cabinetului Nastase, intelegerea politica facuta cu UDMR pare a fi singura care a ramas in picioare. Acordul este respectat de ambele parti.

UDMR a votat bugetul, sustine in Parlament initiativele Guvernului si ale PDSR si ezita sa critice actiunile Puterii. PDSR incearca sa raspunda cu aceeasi moneda.

A promovat ideile de descentralizare administrativa propuse pe marginea bugetului de parlamentarii UDMR, a mentinut in functii fara responsabilitate politica reprezentanti ai Uniunii si mai ales a promovat Legea administratiei publice locale.

Mai mult, presedintele Uniunii Marko Bela afirma ieri ca in urma unor discutii avute cu reprezentanti ai PDSR avand ca tema modificarea Legii de retrocedare funciara, au fost acceptate unele dintre propunerile UDMR.

Astfel, in urma acestor discutii, PDSR a admis "solutia de compromis" ca pentru composesorate limita maxima a suprafetei de padure ce urmeaza sa fie retrocedata, sa fie stabilita la 10 hectare in medie de persoana.

O alta solutie de compromis a fost acceptarea probei cu martori in procesele pentru stabilirea dreptului de proprietate.

Daca PDSR intentiona eliminarea probei cu martori, in urma discutiilor s-a convenit ca pe langa documentele de proprietate sa fie admisa si proba cu martori autentificata in fata notarului.

Concesiile facute UDMR au ca miza nu numai mentinerea unei relatii cu aceasta formatiune dar si atragerea sprijinului socialistilor ungari pentru admiterea PDSR in Internationala Socialista.

Presedintele socialistilor ungari Laszlo Kovacs este si presedinte al Comitetului Internationale Socialiste pentru Europa Centrala si de Est iar PDSR nu poate neglija pozitia PSU in cadrul organizatiei.

Contactele stabilite intre PDSR si Partidul Socialist Ungar (PSU)sunt considerate "firesti" de presedintele UDMR Marko Bela.

"PDSR are interes sa fie acceptat in structurile Internationalei Socialiste iar PSU este de mai mult timp membru cu drepturi depline al organizatiei si detine o functie de conducere in aceasta structura" afirma Marko.

Liderul UDMR va fi astazi prezent in Parlamentul de la Budapesta unde va fi discutat statutul maghiarilor care traiesc dincole de granita Ungariei. Prin aceasta lege etnicii maghiari vor beneficia de anumite facilitati pe teritoriul Ungariei.



PDSR asteapta sprijinul germanilor

Reprezentantii Partidului Social-Democrat din Germania (SPD) au declarat ca vor sprijini integrarea in Internationala Socialista a viitorului Partid Social-Democrat (PSD), rezultat din fuziunea PDSR cu PSDR. Anuntul a fost facut ieri de vicepresedintele PSDR Smaranda Dobrescu, dupa intalnirea de lucru a unor parlamentari germani cu cei ai PDSR si PSDR.

Potrivit Smarandei Dobrescu, reprezentantii SPD s-au angajat sa sustina, la Congresul Partidului Socialistilor Europeni din luna mai, discutarea "situatiei inedite" in care se va afla viitorul PDS, "un partid mic care este membru al Internationalei Socialiste si se transforma intr-un alt partid mai mare".

In urma dezbaterilor care au avut loc pe parcursul a doua zile dintre reprezentantii SPD si cei ai PDSR si PSDR, au rezultat trei variante privind aderarea partidului care va rezulta in urma fuziunii la Internationala Socialista, a mai spus Dobrescu.

Sa se integreze automat in acest organism international, datorita faptului ca va beneficia de statutul actual al PSDR, de membru cu drepturi depline, sa primeasca un statut provizoriu pana la Congresul Internationalei Socialiste din februarie 2002 sau sa astepte pana la acest congres.

Dobrescu a adaugat ca chiar daca, formal, viitorul PSD nu va fi primit in Internationala Socialista, SPD va sustine ca acest partid sa aiba parte de sprijinul declarat si clar al acestui organism.

Vicepresedintele PSDR Maria Lazar a afirmat ca din discutii a rezultat ca nu se poate pune problema intrarii directe a noului PSD in Internationala Socialista, in locul PSDR, dar ca acest viitor partid va putea primi un statut provizoriu, de observator sau de paricipant la actiunile Internationalei, in perioada pana la congresul din februarie 2002, cand va putea accede in acest organism.

Participantii la intalnirea de lucru au dezbatut si stadiul elaborarii documentelor viitorului PSD, care va fi format in luna iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO