Prima pagina

Nimic nou despre Tezaur

13.07.2000, 00:00 10



Rusia se teme ca in cazul in care va restitui Romaniei Tezaurul aflat la Moscova din 1917 ar crea un precedent care ar duce la ridicarea pretentiilor in relatiile dintre tarile europene. "Restituirea Tezaurului este o problema foarte delicata. Daca noi, astazi, vom incerca sa cream niste precedente, vom ajunge la situatia in care vom ridica pretentii unii fata de altii", a declarat ieri, la Bucuresti, presedintele Dumei de Stat (Camera Inferioara a Parlamentului rus), Ghennadi Selezniov. In momentul de fata, Moscova nu poate restitui Romaniei nici contravaloarea Tezaurului, estimata la 900 de milioane de dolari, relateaza Mediafax.

Ghennadi Selezniov a afirmat, totodata, ca exista vointa politica din partea Rusiei pentru parafarea tratatului de baza romano-rus, insa fara includerea in acest document a doua chestiuni: condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov si problema Tezaurului. El a adaugat ca aceste diferende trebuie solutionate prin incheierea altor acorduri. Selezniov a amintit faptul ca tratatele de baza ale Romaniei cu Ucraina si cu Republica Moldova nu contin nici o referire la Pactul Ribbentrop-Molotov si, prin urmare, condamnarea lui nu ar trebui sa fie inclusa in tratatul cu Rusia.

Romania ar trebui sa-si mentina un statut de tara neutra, deoarece securitatea sa nu este amenintata de pericole majore care sa impuna aderarea la o alianta, a mai spus presedintele Dumei de Stat, subliniind ca relatiile ruso-romane nu ar fi afectate de aderarea Romaniei la NATO. Rusia nu se va "bucura" sa vada la granita sa armament si trupe NATO, a apreciat Selezniov.

In cursul intalnirii pe care a avut-o ieri cu presedintele Emil Constantinescu, Selezniov a spus ca Federatia Rusa doreste realizarea unor intreprinderi mixte care garanteaza cel mai bine profitul reciproc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO