Prima pagina

Noile bancnote euro vor avea miros vechi

10.08.2001, 00:00 19



Chiar si dupa introducerea monedei unice euro de la 1 ianuarie 2002, unele monede nationale nu vor disparea in totalitate. Din marca germana, silingul austriac si francul francez va ramane... mirosul, cu ajutorul unei companii austriece.

Sabotage Communications este o firma care vinde deja un parfum numit Cash ("Bani gheata" in traducere libera), care are la baza mirosul bancnotei americane de 100 de dolari.

"Pentru a face procesul schimbarii monetare mai usor de suportat cel putin din punct de vedere psihologic, vom vinde bancnote de zece euro care vor mirosi ca actualele bancnote nationale aflate in circulatie", a declarat Roberto Jelinek, un artist austriac de la Sabotage Communications, relateaza BBC.

Ca si Cash, "EU de toilette", parfumul cu un nume ce cuprinde un subtil joc de cuvinte, intrucat EU este acronimul in limba engleza al Uniunii Europene, va fi produs tot de compania austriaca Dracoco, specializata in arome artificiale pentru parfumuri.

In cazul lui Cash, mirosul a fost creat imitandu-se aromele unora dinrte componentele bancnotei reale: metal, cerneala, hartie si mahon.

Aceeasi tehnica va fi folosita pentru a conserva mirosul specific al bancnotelor din statele europene. In afara de siling, marca germana si francul francez, compania austriaca urmeaza sa mai selecteze o alta moneda nationala.

Totusi, nu va fi creat decat mirosul bancnotelor noi, proaspat iesite de la imprimerie.

"Nu dorim ca EU de toilette sa miroasa ca palmele transpirate si sa nu poata fi folosit deci decat la improspatarea toaletei", explica Robert Jelinek.

Dupa ce va fi sintetizat in laboratoarele Dracoco, parfumul va fi aplicat pe bancnotele obisnuite de zece euro, care vor fi vandute intr-un pachetel vidat de plastic pentru suma de 11 euro.

"EU de toilette va putea fi, de exemplu, folosit ca odorizant pentru a improspata aerul din masina si dupa patru saptamani, cand parfumul se va evapora total, bancnota va putea fi folosita ca oricare bancnota normala, asa ca face toti banii", a mai spus Jelinek.

Pe 28 februarie anul viitor, monedele si bancnotele nationale aflate in circulatie in cele 12 state care participa la moneda unica europeana vor fi retrase din circulatie, urmand sa fie inlocuite de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO