Prima pagina

Noua reteta PDSR: somaj mic, reforma multa!

09.04.2001, 00:00 13



Cabinetul Nastase se simte in aceste zile "prins la inghesuiala" la dezbaterile finale asupra bugetului, pentru ca nu poate da curs solicitarilor opozitiei privind suplimentarea veniturilor pentru anumite domenii.

Aflat intre amenintarea votului negativ al opozitiei - care "poate sa duca la caderea Guvernului", dupa cum spunea premierul - si noi solicitari din partea FMI de reducere a inflatiei, PDSR anunta amanarea masurilor de protectie sociala cum ar fi recolerarea pensiilor sau cresterea alocatiilor pentru copii.

Surprinzator pentru un partid declarat trup si suflet de partea reformei, PDSR a anuntat ca va reduce somajul sub 10%.

Mult mai flexibil decat s-a dovedit in discutiile de la Comisiile de buget-finante, PDSR incearca sa obtina pana joi, la votul final, bunavoita partidelor din Opozitie, care si la dezbaterile generale de sambata asupra bugetului au continuat sa-si mentina pozitia critica.

Premierul Adrian Nastase s-a aratat dispus ca Guvernul sa faca "mari eforturi" pentru a accepta amendamentele rezonabile care ar putea fi sustinute financiar. Totusi, seful Executivului a recunoscut ca "este prins la inghesuiala" deoarece trebuie sa faca fata unor cereri de suplimentare bugetara, carora nu le va putea da curs.

De remarcat totusi ca premierul a anuntat reducerea impozitelor pe salariile celor care lucreaza in domeniul tehnologiei informatiilor.

"In 30 de zile, Ministerul Finantelor va face o reglementare distincta pentru impozitarea celor care lucreaza in domeniul IT" , a afirmat Adrian Nastase, ca raspuns la solicitarea deputatului Varujan Pambuccian, presedinte al Comisiei parlamentare privind tehnologia informatiilor.

Presedintele comisiei parlamentare de buget-finante Florin Georgescu a primit sarcina ingrata pentru un social-democrat de a anunta ca PDSR a hotarat amanarea majorarii alocatiilor de stat pentru copii si recorelarea pensiilor.

Responsabil pentru aceasta amanare este, in opinia partidului de guvernamant, fostul premier Mugur Isarescu. "Masurile cu caracter electoral luate de fostul Guvern pe ultima suta de metri au influentat PIB pe acest an cu peste 1%", a sustinut Georgescu.

Surprinzatoare pentru multi parlamentari ai opozitiei au fost si noile previziuni economice ale guvernului: o reducere a somajului sub 9,8%, prin infiintarea a 120.000 de noi locuri de munca, bazata la randul ei pe o "crestere economica durabila de 4,1%".

Parca raspunzand cererii de joi a reprezentantului FMI la Bucuresti de intarire a disciplinei financiare, Adrian Nastase a reiterat ca deprecierea monedei nationale va fi sub rata inflatiei prognozata pentru acest an la 25%.

Dezbaterile in plen asupra bugetului vor continua astazi, ocazie cu care opozitia ca ataca din nou proiectul guvernului cu cele peste 300 de amendamente, chiar daca acestea au fost respinse in comisii.



FMI cere inca o data guvernului sa aplice politici de reducere a inflatiei



Fondul Monetar International (FMI) a avertizat inca o data autoritatile romane asupra necesitatii reducerii inflatiei. De asemenea, FMI recomanda guvernului sa nu introduca facilitati fiscale majore, iar subventiile sa fie transparente.

"FMI considera ca masurile de reforma destinate reducerii inflatiei trebuie sa reprezinte o prioritate a politicii fiscale implementate de Guvernul de la Bucuresti, aceasta fiind si principala tema a negocierilor, din urmatoarele luni, dintre misiunea FMI si autoritatile romane", a declarat Stephane Cosse, reprezentantul FMI la Bucuresti.

"In Romania este evidenta o crestere economica pentru acest an, insa inflatia a ramas la cote inalte in ultimii ani. Astfel, comparativ cu anul 2000, misiunea FMI considera ca in acest an este nevoie de o politica fiscala restrictiva", a precizat Cosse.

Inflatia luata in calcul de guvern este de 25% in acest an, dar probabilitatea ca aceasta tinta sa fie depasita este destul de mare in conditiile in care autoritatile romane nu adopta o politica economica restrictiva.

In privinta cheltuielilor bugetare, Cosse a afirmat ca FMI apreciza ca subventiile acordate de guvern trebuie sa fie transparente, sustinute si cu o destinatie fixa.

"Prin destinatie fixa inteleg programe sociale care au ca prioritate persoanele cu venituri mici. Fondul nu este impotriva cheltuielilor sociale, mai ales cand acestea pot contribui la reducerea saraciei.

Totusi, cheltuielile bugetare trebuie sa aiba la baza o serie de programe, pentru ca sustinerea companiilor de stat cu pierderi nu poate continua la infinit", a spus Cosse.

Conform lui Cosse, FMI insista ca legislatia fiscala sa ramana stabila, transparenta si, in principal, recomanda Guvernului evitarea introducerii de facilitati fiscale majore.

"In conditiile in care, in acest an, motorul cresterii economice este sectorul privat, nu este nevoie de introducerea de facilitati fiscale. Cea mai importanta sarcina a Guvernului este sustinerea cresterii economice printr-o accelerare a reformei in sectorul public si orientarea activitatii de productie in sensul unei eficientizari a sectorului privat", a spus Cosse.

Guvernul Nastase a sustinut ca vrea sa semneze un nou acord cu FMI. Pe de alta parte, FMI a transmis semnale clare asupra necesitatii implementarii unor politici fiscale restrictive. De forma in care va fi aprobat bugetul depinde modul in care se vor derula discutiile dintre cele doua parti.







PDSR il considera responsabil si pe Isarescu pentru Bugetul de austeritate



Girul politic al partidelor din Opozitie pentru proiectul de buget este inca incert, si dupa dezbaterile generale din plenul Parlamentului. PNL si PD continua sa conditioneze votul final de acceptarea unor amendamente, in timp ce UDMR si PRM au ezitat sa-si precizeze deocamdata pozitia. Singurul partid care va vota "cu incredere" bugetul este PDSR.

Toate partidele din Opozitie au adus de la tribuna Parlamentului critici, deseori dure, proiectului de buget, amintind ca detin "arma" votului final.

La celalalt pol s-au situat, cum era de asteptat, reprezentantii partidului de guvernamant, in frunte cu premierul, care a dat tonul discutiilor.

Nastase a apreciat modul in care proiectul a fost construit, considerand ca in urma cresterii economice estimate de 4,1% numarul de salariati va creste cu 120.000. Totodata, a spus el, deprecierea monedei nationale va fi sub rata de inflatie prognozata la 25%. Potrivit premierului, incasarile bugetare vor creste ca urmare a unor actiuni "ferme" de intarire a disciplinei financiare.

Pozitia politica a PDSR a fost exprimata de presedintele Comisiei de buget - finante din Camera Deputatilor. Florin Georgescu este de parere ca proiectul de buget elaborat de Cabinetul Nastase este" solid si profesionist", fundamentat pe "premise solide", cum ar fi "cresterea economica durabila de 4,1%" si "reducerea substantiala" a ratei inflatiei la 25%.

Daca totusi bugetul "nu poate oferi mai mult", acest lucru s-ar datora guvernarii de dreapta, care a luat masuri "electorale" pe ultima suta de metri a Cabinetului Isarescu.

Acestea "au o influenta de peste 1% PIB pentru acest an", a declarat Gergescu. Mai mult, a spus el, Guvernul Nastase a preluat "datorii uriase ale institutiile publice, de 8.200 mld. lei, reprezentand sume neachitate de furnizori si care apasa asupra bugetului din 2001.

Partidul de guvernamant a respins majoritatea amendamentelor Opozitiei. Ca atare, reprezentantii PNL si PD din comisii s-au exprimat impotriva bugetului.

Liberalii sunt preocupati de majorarea fiscalitatii care, spun ei, va frana dezvoltarea economica si va incuraja munca la negru.

Vicepresedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a criticat Executivul pentru ca a abandonat politica fostului Guvern de continuare a reformei economice si a adoptat "politica distribuirii veniturilor societatilor rentabile catre gaurile negre din economie".

In plus, senatorul liberal Dan Constantinescu a vorbit despre "esecul" negocieriloe cu FMI, care pune sub semnul intrebarii incheiere altor acorduri cu UE si Banca Mondiala.

Replica premierului a venit prompt. Nastase i-a criticat pe cei care "au facut pe prostii" si au denaturat afirmatiile sale cu privire la necesitatea unui acord cu FMI.

El a explicat ca din punct de vedere al necesitatii de a rezolza problema balantei de plati, Romania nu ar fi avut nevoie de un acord cu FMI, insa un asemenea acord ar fi necesar pentru a da un semnal pozitiv pe piata de capital externa, in scopul a obtine credite cu dobanzi mai mici.

Grupurile parlamentare ale PD, prin senatorul Viorel Pana au criticat Guvernul pentru ca nu a acordat suficienta atentie investitorilor si nu a pus in practica facilitatile promise pentru IMM.

Pana in prezent PDSR nu si-a onorat promisiunile electorale si nu a relaxat fiscalitatea si cota TVA, nu a garantat venitul mediu pe economie si nu a crescut alocatiile pentru copii, a spus Pana.

PD va vota bugetul doar daca amendamentele referitoare la protectia sociala, administratie publica, invatamant, cultura, sanatate si integrare europeana, redactate de democrati, vor fi acceptate, a adaugat el.

ai PRM a ridicat obiectii fata de proiectul de buget. Senatorul Carol Dina a declarat ca, odata cu proiectul de buget ministrul de finante si BNR trebuieau sa prezinte si masurile de diminuare a blocajului financiar.

"Nu poate ramane in functie un ministru de finante care prezinta si sustine un proiect de buget cu un deficit de 41.305. mld. in timp ce are de incasat 81.000 mld venituri restante", a spus Dina.

Problemele finantarii deficitului bugetar si a refinantarii datoriei publice interne sunt tratate in proiectul de buget a€oin mod general" fara sa se precizeze sursele de finantare, a apreciat senatorul PRM.

ai UDMR, prin vocea fostului ministru al Turismului Birtalan Akos, a cerut ca Ministerul de Finante sa actioneze cu "mana forte impotriva marilor datornici la stat". El a apreciat ca bugetul are o serie de neajunsuri cum ar fi sprijinul slab pentru IMM sau pentru agricultuta.

UDMR va monitoriza modul in care Guvernul cheltuie banii bugetului, in special in cazul fondurilor alocate judetelor din Ardeal, a spus Birtalan.

Dezbaterile asupra bugetului vor fi astazi reluate, urmand ca pana joi Parlamentul sa dea votul final asupra acestei legi.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO