Prima pagina

Noul guvern de la Sofia este format din specialisti putin cunoscuti

24.07.2001, 00:00 15



Premierul desemnat al Bulgariei, fostul rege Simeon al II-lea, a prezentat guvernul ce urmeaza sa fie aprobat astazi de Parlament, preferand oameni de afaceri in locul politicienilor profesionisti.

"Domnule Presedinte, sunt fericit sa va anunt ca mi-am indeplinit misiunea pe care mi-ati incredintat-o de a forma guvernul", a declarat fostul suveran, a carui formatiune politica, Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II), dispune de 120 din totalul de 240 de locuri din Parlament.

Simeon a promis reforme rapide, prezentand un plan de 800 de zile pentru imbunatatirea vietii bulgarilor de rand, si a anuntat ca va continua eforturile de aderare la NATO si la Uniunea Europeana prin lupta impotriva coruptiei, o crestere economica sustinuta, reducerea impozitelor si atragerea investitorilor straini, relateaza CNN.

"Suntem un partid nou format, de aceea am preferat experti. Eu am apreciat intotdeauna profesionalismul", a declarat Simeon al II-lea.

Noul guvern are si sprijinul celor 21 de deputati ai partidului minoritatii turce, Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL), care a obtinut astfel pentru prima oara in istorie posturi in guvernul bulgar.

Postul-cheie de vicepremier si ministru al economiei va fi ocupat de Nikolai Vasiliev, analist al pietelor in formare in varsta de 31 de ani, care a lucrat la Lazard Capital Markets, in Londra, la UBS Warburg si SBC Warburg Dillion Read.

"Intentionam sa incepem indeplinirea promisiunilor electorale foarte repede. Cu un start lansat vom continua privatizarea, reforma sectorului financiare si vom atrage cantitati masive de investitii straine", a declarat Vasiliev.

Portofoliul finantelor revine unui alt tanar, Milen Velcev, de 35 de ani, specialist in restructurarea datoriei externe care a lucrat pentru Merrill Lynch la Londra, in timp ce noul ministru de Externe va fi Solomon Pasi, presedintele Clubului Atlantic, organizatie neguvernamentala care sustine aderarea Bulgariei la NATO.

MDL a obtinut doua posturi de ministru, la agricultura, unde ministru va fi Mehmed Dikme, si situatii de urgenta, post ce va fi ocupat de Nejdet Mollov.

Partidul minoritatii turce, care reprezinta 10% din populatia Bulgariei, semnase vineri acordul privind formarea unei coalitii guvernamentale cu formatiunea fostului monarh bulgar.

Alte doua posturi au revenit primarilor socialisti din Blagoevgrad si Ruse, in timp ce in celelalte posturi au fost nominalizati oficiali putin cunoscuti din cadrul MNS II.

Socialistul Kostadin Paskalev va fi ministru al Amenajarii Teritoriului si al Dezvoltarii Regionale si va ocupa unul din cele trei posturi de vicepremier. In ciuda prezentei socialistilor in noul Guvern, formatiunea a ales sa ramana in opozitie.

Al treilea post de vicepremier a fost atribuit viitorului ministru al muncii si politicii sociale, Lidia auleva, membra a formatiunii conduse de Simeon al II-lea.

Incercarile de a include in noul cabinet ministrii populari din Uniunea Fortelor Democrate (UFD) au esuat, dupa ce formatiunea aflata la putere pana la alegerile din 17 iunie a decis sa intre in opozitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO