Prima pagina

Novac nu exclude implicarea autoritatilor in cazul Jimbolia

12.07.2000, 00:00 23



Fostul ministru al Transporturilor in guvernul PDSR Aurel Novac, prezent ieri din proprie initiativa la Parchetul General pentru a fi audiat in cazul Jimbolia, a declarat procurorilor ca nu stie nimic despre contraband cu petrol prin care s-ar fi incalcat embargoul impus Iugoslaviei, insa nu exclude implicarea altor politicieni in acest caz.

Novac a declarat ca a venit la Parchet pentru a furniza amanunte in dosarul deschis de anchetatorii romani in legatura cu expedirea intre anii 1994-1995, din statia Jimbolia, in Iugoslavia, a aproximativ 1.000 de vagoane-cisterna de produse petroliere.

Fostul ministru al Transporturilor a sustinut ca reprezentantii Consiliului de Securitate au declarat, in acea perioada, ca Romania nu a incalcat embargoul. Novac a spus ca nu avea de unde sa stie despre o eventuala incalcare a embargoului pentru ca deciziile de o asemenea anvengura puteau fi luate doar de Consiliul Suprem de Aparare al ?arii (CSAT). "Cand faceam parte din Executiv, am cerut de mai multe ori ca Ministerul Transporturilor sa aibe reprezentanti la sedintele CSAT, pentru ca aceasta ramura este de importanta nationala si poate afecta securitatea tarii", a precizat Novac. "Am spus atunci ca este o greseala in structurile sistemului. Daca s-o fi discutat ceva la CSAT in legatura cu Jimbolia, eu nu aveam de unde sa stiu", a mai spus fostul ministru al Transporturilor. In privinta modului in care petrolul a fost trecut ilegal in Iugoslavia, Novac a spus ca pentru o asemenea cantitate era nevoie de peste 80 de garnituri de tren, care putea fi puse in miscare doar la ordinul lui sau al altor persoane din conducerea tarii.

Novac a adaugat ca nu-l cunoaste pe fostul sef al Garii Jimbolia si nici nu avea cum sa monitorizeze statia CFR. De asemenea, a precizat el, orice operatiune sau ordin de transport trebuia sa fie consemnate in actele garii, iar faptul ca acestea nu exista presupune existenta unei operatiuni de contrabanda pentru care nu pot fi raspunzatori decat cei care au organizat-o.

Presedintele Emil Constantinescu a declarat, saptamana trecuta, ca incalcarea de catre Romania a embargoului impus Iugoslaviei in anii 1994-1995 prin contrabanda cu petrol prin gara Jimbolia a fost condusa de Serviciul Roman de Informatii si de Politia de Frontiera la "ordine venite de sus".

In replica, Ion Iliescu l-a criticat dur pe Constantinescu, sustinand ca si-a depasit atributiile de presedinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO