Prima pagina

Nu vrem banii inapoi, scapati-ne doar de licenta 3G!

13.08.2001, 00:00 19



Exemplul cel mai recent al scepticismului privind viitorul generatiei a treia de telefonie mobila (3G) il da operatorul finlandez Sonera care a decis sa renunte la o licenta UMTS castigata in octombrie 2000 in Norvegia, ceea ce inseamna ca va pierde cel putin 18 milioane de dolari investiti pana acum.

Comitetul director al Broadband Mobile ASA, joint-venture in care Sonera detine 50% din capital, restul apartinandu-i firmei Enitel ASA, a hotarat la sfarsitul saptamanii trecute sa ia masuri urgente pentru lichidarea aliantei.

"Decizia noastra de a licita pentru obtinerea unei licente 3G in Norvegia era bazata pe obiectivul de a castiga drepturi similare de operare atat in Finlanda cat si in Suedia. Nu am reusit sa obtinem o licenta in Suedia si astfel, beneficiile pe care speram sa le obtinem in urma interconectarii celor trei retele, nu se vor mai materializa. Decizia este motivata si de dimensiunile reduse ale pietei norvegiene", explica Aimo Olkkonen, vicepresedinte la Sonera.

Broadband Mobile ASA a platit pentru licenta obtinuta aproape 25 de milioane de euro dar statul norvegian o va primi inapoi gratuit, adica nu va returna nici un ban. Sonera investise pana acum in Broadband Mobile aproximativ 18 milioane de euro, incluzand aici si partea ce-i revenea din contravaloarea licentei.

Neincrederea cu care este privita acum noua generatie de telefonie mobila izvoraste din datoriile uriase pe care si le-au facut operatorii pentru a cumpara licente 3G si din scepticismul referitor la veniturile viitoare. Toate acestea au condus la o criza a telecomurilor la bursele internationale, cel mai bun exemplu fiind Deutsche Telekom ale carei actiuni si-au pierdut 20% din valoare.

In Romania, patru licente de telefonie 3G ar putea fi scoase la vanzare pana la sfarsitul anului, proiectul de eliberare al acestora fiind in prezent a€ointr-o faza extrem de avansata", dupa cum spunea nu demult Dan Nica, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Principalii operatori locali de telefonie mobila nu considera insa oportuna scoaterea la licitatie a licentelor UMTS in acest an.

Piata romaneasca de telecomunicatii nu are inca nevoie de UMTS pentru ca frecventele GSM 900 si DCS 1.800 au destula capacitate neutilizata, apreciaza Bernard Moscheni, presedintele MobilRom.

Pe de alta parte, "Guvernul roman ar trebui sa scoata la vanzare licentele UMTS cu putin timp inainte ca operatorii de telefonie mobila sa finalizeze pregatirile pentru lansarea serviciilor din a treia generatie, adica cel mai devreme peste doi ani", este de parere Ted Lattimore, presedinte & COO la MobiFon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO