Prima pagina

O lege pentru cei care nu mai vor sa dea spaga in spitale

20.05.2004, 00:00 22



Exista o afacere in Romania care va ajunge de zece ori mai mare pana in 2010? Da. Cea mai rapida rata de crestere in urmatorii 5-10 ani o va avea afacerea asigurarilor private de sanatate, atat pentru furnizori, adica cabinete medicale, clinici sau spitale private, cat si pentru asiguratori. Aceasta industrie va fi impulsionata de Legea asigurarilor private de sanatate (APS), abia adoptata.



Pe piata nu exista date oficiale privind cifra de afaceri a clinicilor si spitalelor private de acum, iar cu atat mai greu este de facut o estimare pentru urmatorii ani. Chiar intre previziunile jucatorilor implicati sunt diferente mari: unii spun ca se asteapta 500.000 de asigurati in sistemul privat pana in 2010, altii la un milion, altii chiar la 4-6 milioane de asigurati. Acum, in toata tara circa 70-80.000 de persoane sunt estimate ca "au iesit" practic din sistemul public, detinand un abonament la o clinica privata, din care 45-50.000 in Bucuresti.



Un milion de oameni sa detina o asigurare de sanatate privata in 2010 nu este este o previziune prea optimista. La minim 400 de euro contributie anuala, cat este luata in calcul la deductibilitate de Codul Fiscal, inseamna incasari pentru asiguratori de 400 milioane de euro. Din acesti bani companiile de asigurari vor plati doctorii, clinicile si spitalele private. Care vor avea insa incasari si de la Casele Nationale de Asigurari de Sanatate, cum deja au si inceput, mai ales pentru analize. Deci o piata de 500 milioane de euro, fata de 50-60 milioane de euro acum, este posibila.



Furnizorii privati de servicii medicale sunt deja numerosi, dar mai mult la nivelul cabinetelor medicale, clinici sau centre de diagnoza. Conform statisticilor Ministerului Sanatatii, la sfarsitul anului 2003 erau 281 centre medicale si policlinici private, fata de 248 in 2002.



Astfel, putini oameni stiu ca, in paralel cu sistemul public, exista in Romania retele de cabinete si de clinici private cu peste 10.000 de abonati. Aceste retele, constituite prin intelegeri intre cabinete private si clinici, incearca sa ofere o acoperire cat mai buna din punct de vedere geografic, dar si in ceea ce priveste complexitatea actului medical. Interventiile chirurgicale sunt acoperite prin colaborarea cu spitalele publice, unde in ultimii ani au aparut rezerve speciale, cu conditii mai bune.



In Romania sunt acum doar cinci spitale private, iar in curand vor fi sase. Mai multe clinici private au de gand sa se extinda si sa construiasca si spitale. Sunt asteptate privatizari. Pe piata este o adevarata efervescenta de proiecte.



Factorul de impuls al cresterii acestei piete este legea asigurarilor private de sanatate, pe care Parlamentul tocmai a trimis-o la promulgare.



Aceasta lege va transforma fundamentul sistemul asigurarilor de sanatate din Romania, afirma cei care sunt deja implicati in sistemul privat. Oficialitatile si medicii mai in varsta nu cred ca este o piatra de hotar. Medicii din sistemul privat cred ca este posibil ca in 4-5 ani viata medicilor sa se schimbe radical ca urmare a extinderii sistemului privat. "Va fi un soc pentru medici", preconizeaza chiar un medic, actionar si manager al unei clinici private.



Ministerul Sanatatii ignora aceste sector. "Daca nu ii finantam noi, nu ne intereseaza"- aceasta este atitudinea. Din aceasta cauza nu exista nici date oficiale: nu se stie cate abonamente la clinici private sunt in vigoare, cate si ce fel de consultatii sau operatii chirurgicale se fac in sistemul privat, ci doar cate spitale si clinici private sunt.



Astfel, serviciile medicale private s-au dezvoltat oarecum subteran. Cererea a crescut de la an la an, pentru ca in sistemul public calitatea serviciilor este in scadere. Iar din pricina inradacinarii platilor informale, costurile ajung sa fie similare. Cele mai multe abonamente la clinici private sunt cumparate de companii pentru angajatii lor. Ca urmare a noii legi insa, companiile de asigurari vor emite polite de asigurare de sanatate, iar asiguratul va merge la clinicile si spitalele agreate, care vor incasa banii de la companii.



Implicarea companiilor de asigurari va reduce costurile si va da clientilor-pacienti acces la spitalizare privata.



Diferenta esentiala a asigurarii private de sanatate fata de un abonament la o clinica privata de sanatate este ca societatea de asigurari poate utiliza dispersia riscurilor pentru a-si acoperi costurile. Astfel, asa cum in cazul unei asigurari de incendiu cei carora nu le ard casele platesc dauna celui care si-o pierde, rolul firmei de asigurari fiind practic doar de intermediere si sustinere a acestui mecanism, la fel si in cazul in cazul unei asigurari medicale, cei sanatosi ii platesc pe cei bolnavi. Si se asigura ca atunci cand vor fi ei bolnavi, vor fi ingrijiti corespunzator. Si cum doar o fractiune din oamenii sanatosi devin bolnavi, exista suficienti bani pentru ca mecanismul sa mearga. Dar daca in cazul unei asigurari de incendiu primele sunt oarecum egale (mai putin pentru casele amplasate langa pompieri) in cazul APS primele vor fi diferentiate in functie de varsta si de starea de sanatate. Cu cat esti mai sanatos si mai tanar, cu atat este mai ieftina asigurarea de sanatate.



Dar dispersia nu este doar "orizontala" (oameni sanatosi care ii sustin pe cei care se imbolnavesc), ci si "verticala". Adica achizitia din timp, la tinerete, a unei asigurari de sanatate acopera "daunele" (imbolnavirile) de mai tarziu. Astfel, APS va putea fi cumparata pe o perioada cuprinsa intre 1 si 20 de ani. Cu cat este mai lunga perioada pe care a fost cumparata asigurarea, cu atat va fi mai ieftina.



Dar nevoia unor servicii medicale mai bune este atat de mare, incat exista romani (aproape o suta) care au ajuns sa cumpere polite de asigurare de sanatate emise de companii straine.



Ca cifra de afaceri, conform estimarilor ZF, cele mai mari clinici si centre private au avut incasari de circa 15-20 milioane de euro anul trecut, iar daca detin 25-30% din piata, inseamna ca pe toata tara se cheltuiesc anual 50-60 milioane de euro in clinici si spitale private. In lipsa unor date oficiale, am incercat sa evaluam afacerile celor mai cunoscuti/mai mari furnizori de pe piata.



Evolutia acestei afaceri va depinde si de situatia din sistemul public de sanatate. Daca acesta va fi la fel de prost ca servicii, oamenii vor prefera sa plateasca si la stat si la privat, dar sa aiba servicii mai bune. Pentru fiecare salariat, o companie plateste acum la Casele Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) 13,5 din salariul brut (6,5 % in contul angajatului si 7% contributia sa). La un salariu brut de 200 de euro, cat este salariul mediu brut in Romania, rezulta un cost lunar pentru sanatate de 27 euro. Cei 4,4 milioane de salariati cat sunt acum in Romania platesc anual 1,4 miliarde euro pentru sanatate. Cu acesti bani se acopera si costurile pentru cei care nu contribuie la CNAS: pensionarii, studentii, somerii sau persoanele fara venituri.



Un abonament mediu la o clinica privata costa chiar 25-30 de euro de persoana. Legea nu permite acum iesirea din sistemul public, adica mutarea platilor la o societate de asigurari privata. Daca prin dezvoltarea sectorului privat se va crea o presiune asupra imbunatatirii managementului spitalelor publice si vor fi conditii mai bune, exista posibilitatea ca oamenii sa apeleze in continuare la serviciile acestora, de vreme ce oricum platesc.



Singura companie de asigurari de pe piata care vinde deja asigurari private de sanatate este Omniasig Addenda. Compania nu a inceput inca o campanie foarte agresiva pe piata, asteptand sa se definitiveze cadrul legislativ.



" . In discutie este pachetul de baza oferit in cadrul sistemului public, care urmeaza sa fie stabilit de Ministerul Sanatatii. Abia in functie de acest pachet ne vom putea adopta oferta in mod corespunzator ", afirma Marian Ionescu, director de vanzari in cadrul companiei. Omniasig Addenda a incheiat circa 1.000 de contracte anul trecut, iar pentru anul acesta are ca obiectiv vanzarea a 12.000 de polite.



O alta companie din grupul Omniasig, Omniasig Asigurari de Viata, vinde de aproape doi ani polite de asigurari dentare. Cea mai mare parte a cumparatorilor sunt companii, pentru angajatii lor.



Un substitut pentru asigurarile de sanatate clasice, prin care asiguratii primesc bani de la companiile de asigurari in caz de imbolnavire sau interventii chirurgicale, cu care isi deconteaza serviciile medicale, sunt vandute de peste doi ani pe piata de catre ING Nederlanden, Sara Merkur si, mai nou, de catre Asirom. Asirom intentioneaza sa se implice si in asigurarile private de sanatate clasice. " Piata potentiala pentru Romania o evaluam la circa 1.000.000 oameni



segmentul cu venituri peste medie , angajati la companii moderne , care ofera angajatilor pachete de recompense in locul simplului salariu", spune Catalin Stroe, directorul general al companiei.



Si-au mai anuntat intentia de a intra pe aceasta piata Aviva, Allianz-Tiriac, Astra, Unita sau Ardaf.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO