Prima pagina

O noua lista din seria "ieri securisti, azi parlamentari"

25.04.2001, 00:00 89



Cativa dintre actualii parlamentari, printre care si controversatul Ristea Priboi, au colaborat nemijlocit cu fosta Securitate. Aceasta este concluzia unei liste data ieri publicitatii de Colegiul Consiliului de Studiere a Arhivelor Securitatii(CNSAS) si preluata de Mediafax. Printre actualii membri ai Parlamentului care "au colaborat nemijlocit cu fosta Securitate" sunt Andrei Zeno, Dumitru Badea, Constantin Bucur, toti parlamentari PRM. ai fostul director al SRI Virgil Magureanu poarta stigmatul de colaborator al fostului aparat de represiune comunist.

Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a dat publicitatii ieri o noua lista cu candidati la alegerile generale din 26 noiembrie 2000 care au avut legaturi cu fosta Securitate. Astfel, in categoria persoanelor care au desfasurat activitati de politie politica si ale caror nume vor fi publicate in Monitorul Oficial se incadreaza: Vasile Edu Gogoasa (PRM), Corneliu Marinescu (CDR 2000), Mihai Mateescu (ApR), Nicolae Medrega (Alianta Nationala), Paul Mitroi (PNL), Nicolae Olaru (Alianta Nationala) Dumitru Popa (Alianta Nationala), Ion V. Popescu (Alianta Nationala), atefan Tcaciuc (Uniunea Ucrainenilor) si Dorel Toma (ApR). A doua categorie se refera la persoanele care au colaborat cu fosta Securitate, dar a caror activitate nu poate fi argumentata prin documentele aflate in dosar ca fiind de politie politica, informeaza Colegiul. Aceste persoane sunt: Grigore Buda, Florin Codre si Ioan Horea (Alianta Nationala), Dan Draghici (CDR 2000), Ioan Costi Koszti (PD) si Bela Ladislau Szente Lianopolos (CDR 2000).

Conform CNSAS, dintre parlamentarii care au activat in legislatura 1996-2000, Eugen Hilote, Silviu Petrescu si Vasile Vetisanu (PN?CD), precum si Dan Amedeu Lazarescu (PNL) au desfasurat activitati de politie politica in cadrul fostei Securitati, informeaza Mediafax.

Presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, a precizat ca acestea sunt rezultele finale ale cercetarii candidatilor la alegerile din 2000. El a admis, conform Mediafax, faptul ca vor exista reactii in urma publicarii acestei liste, aratand ca asteapta eventualele contestatii. Onisoru sustine ca, spre deosebire de verificarile din toamna anului 2000, facute sub presiunea timpului scurt pana la alegerile generale, in cazul de fata investigatiile au fost realizate in detaliu, fiind studiata fiecare fila de dosar, astfel incat este exclus un rezultat gresit in privinta vreunui candidat.

Inainte de primul tur al alegerilor generale de anul trecut, CNSAS a dat publicitatii o prima lista de candidati care au avut legaturi cu fosta Securitate, candidatii fiind si atunci trecuti pe categorii, in functie de tipul relatiei pe care au avut-o cu fosta politie politica din perioada comunista. CNSAS a precizat cu acea ocazie ca, din cauza lipsei de timp, nu au putut fi verificati toti candidatii, in special cei ai PRM si PD, partide care au depus listele cu intarziere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24