Prima pagina

O saptamana definita prin HAOS general pe pietele financiare internationale

14.03.2008, 23:24 8

Pietele financiare americane si internationale au avut o saptamana plina de stiri negative, chiar daca infuziile de capital promise de Rezerva Federala americana si inca cateva banci europene importante pareau sa revigoreze increderea investitorilor in economia americana:

- Rezerva Federala Americana a anuntat marti ca va injecta pe pietele monetare din America de Nord si Europa 200 de miliarde de dolari, dublu fata de nivelul anuntat vineri, intr-o masura fara precedent destinata reducerii deficitului de lichiditati al bancilor afectate de criza ipotecara, informeaza Financial Times.

Fed a precizat ca bancile americane pot folosi instrumente financiare care au la baza ipoteci drept garantii pentru obtinerea de imprumuturi. Desi suma este destinata bancilor, dealerilor primari si brokerilor care fac tranzactii cu Fed, banca centrala americana spera ca lichiditatea va fi extinsa si la alti participanti din piata, cum ar fi fondurile de hedging.

Anuntul Fed a impulsionat dolarul doar in in ziua anuntului, imediat dupa aceea pierzand din valoare ca urmare a anuntului de faliment al fondului de investitii Carlyle.

- Lipsa de lichiditate de pe pietele financiare mondiale a inceput sa faca victime si printre cele mai titrate fonduri de investitii de pe Wall Street, care au imprumutat foarte multi bani pentru a-si finanta achizitiile si care acum nu ii mai pot restitui.

Carlyle Capital, un fond al firmei de investitii Carlyle, a anuntat un default in valoare de 16,6 miliarde de dolari (10,7 miliarde de euro) si se asteapta ca bancile de la care a contractat imprumuturi sa preia activele ramase.

Default-ul fondului este inca o dovada ca problemele sistemului financiar mondial se adancesc, in ciuda injectiilor de capital de ordinul sutelor de miliarde de dolari facute de bancile centrale

- Pretul contractelor futures cu aur a atins joi 1.000 de dolari pe uncie (35 de dolari/gram), in timp ce aurul spot era cotat, la ora 12:31 GMT, in crestere cu peste 2% fata de miercuri, la 997,1 dolari pe uncie, dupa ce a inregistrat nivelul record de 997,5 dolari pe uncie.

- Pretul petrolului a scazut usor pe fondul speculatiilor potrivit carora scumpirea din ultimele zile a fost exagerata pe fondul ingrijorarilor asupra unei eventuale recesiuni economice in SUA.

Pretul petrolului a atins valori record in ultimele trei zile, atingand miercuri maximul istoric de 110,20 dolari (70,72 euro) pe baril, in conditiile in care deprecierea dolarului si a actiunilor i-a facut pe investitori sa se orienteze catre investitiile in materii prime si marfuri.

- Dolarul a cazut in fata yenului, trecand de pragul critic de 100 de yeni/dolar pentru prima data din 1995 pana in prezent, dupa care s-a stabilizat la pretul de 100,79 yeni/dolar. Euro a ajuns si el la un nivel record fata de dolar, acesta putand fi cumparat pentru 1,56 dolari - moment in care Goldman Sachs a ajuns la concluzia ca zona euro a depasit SUA, devenind cea mai mare economie din lume dupa criteriul ratei de schimb monetar.

- Increderea in firma de brokeraj Bear Stearns s-a prabusit vineri dupa ce firma de brokeraj a declarat ca a incheiat un acord cu Rezerva Federala si JP Morgan Chase & Co pentru a primi o finantare de urgenta din cauza scaderii lichiditatilor cu care aceasta ar trebui sa faca rambursari catre aactionari.

Daca acum un secol John Pierpont Morgan a salvat Wall Street-ul de la faliment, acum este randul bancii sale sa o faca din nou. Astfel Rezerva Federala din New York si JP Morgan Chase au facut disponibile fonduri pentru a ajuta Bear Stearns sa nu intre in incapacitate de plata.

Initial actiunile firmei de brokeraj au avut un impuls de crestere, dar imediat dupa deschiderea bursei, acestea au inceput sa scada, jumatate din valoarea sa de piata fiind stearsa cu buretele intr-o cadere fara precedent pentru o firma de pe Wall Street de talia acesteia.

Conform mai multor rapoarte, clenii vroiau cu disperare sa isi retraga activele detinut la Bear.

Momentul ales pentru a apela la finantare arata situatia disperata in care a ajuns Bear. Daca banca ar fi reusit sa pastreze situatia sub control pana cel tarziu 27 martie, ar fi putut sa se foloseasca de noile instrumente de refinantare promise marti de banca centrala americana.

- Dolarul ajunge la cel mai scazut nivel din istorie fata de francul elvetian. Moneda americana a cazut la niveluri record, pe piata interbancara acesta ajungand pentru prima data in istorie sa fie mai slab decat francul elvetian. Astfel, dolarul a ajuns la un minim de 0,99896 franci elvetieni. In acest moment, un dolar este tranzactionat cu 1,00644-1,00666 franci elvetieni/dolar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO