Prima pagina

Olandezii de la Rabobank sunt interesati de CEC

01.11.2004, 00:00 21



Inca un nume de calibru pe lista bancilor interesate de preluarea CEC: Rabobak, a treia mare banca din Olanda, intentioneaza sa depuna o oferta pentru privatizarea celei mai mari retele bancare din Romania.



"Rabobank se numara printre bancile care si-au exprimat interesul pentru CEC inca inainte de inceperea procesului de depunere a ofertelor, prevazuta pentru sfarsitul lunii aprilie 2005", spune Enache Jiru, presedintele CEC.



Contactat de agentia internationala de presa Bloomberg News, Jan Dost, purtator de cuvant al bancii olandeze, a declarat ca ''Rabobank este interesata sa se extinda in Europa de Est". "Nu excludem posibilitatea de a participa cu o oferta la privatizarea CEC", a spus Dost.



Interesul pentru extindere in regiune a fost exprimat oficial la inceputul lunii septembrie si de Bert Heemskerk, presedintele Comitetului executiv al bancii. El a spus ca Rabobank intentioneaza sa-si aduca pe aceste piete oferta de servicii de retail pentru fermieri, intreprinderi mici si mijlocii si persoane fizice.



Deocamdata, are prezente semnificative in Polonia si Rusia.



Rabobank s-a constituit la sfarsitul secolului XIX ca un grup de mici banci rurale. Astazi, Rabo este specializata in retail, dar acopera o gama extinsa de servicii financiare incluzand asigurari, pensii, administrare de active si investitii, leasing, afaceri imobiliare, venture capital, finantari ipotecare.



Grupul desfasoara operatiuni in 35 de tari. Cotata in mod constant cu ratingul "AAA", banca este considerata una dintre cele mai sigure cinci din lume. La jumatatea lui 2004 Rabobank avea active de 9,5 miliarde de euro si un profit net de 825 milioane de euro.



Enache Jiru, presedinte al CEC din aceasta toamna, afirma ca in selectia ofertantilor la privatizarea bancii de economii a Romaniei va prevala pretul pe care acestia ar fi dispusi sa-l plateasca pentru cel putin 51% din actiunile CEC. Activele CEC se ridica la circa 1,2 miliarde de euro.



"Exista un interes foarte mare pentru CEC din partea mai multor potentiali cumparatori, incepand cu bancile austriece, ceea ce creeaza premisele obtinerii unui pret bun. O prima de pret va rezulta din faptul ca este vorba de ultima tranzactie de asemenea calibru pe piata bancara din regiune", a comentat pentru ZF Miklos Kormos, responsabilul JP Morgan pentru operatiunile de investment banking ale grupului american in Europa Centrala si de Est.



El spune ca discutiile finale privind adjudecarea de catre JP Morgan a mandatului de consultant in privatizarea CEC sunt aproape incheiate. "Vom avea nevoie de circa sase luni pentru a face evaluarile necesare si a pregati dosarul de vanzare", spune Kormos.



In opinia sa, potentialii cumparatori vor fi interesati de preluarea intregului pachet de actiuni la CEC, pentru a obtine controlul total asupra bancii.



O echipa a JP Morgan se afla in aceste zile la Bucuresti pentru negocieri cu Comisia de privatizare a CEC condusa de un reprezentant al Ministerului Finantelor, in vederea stabilirii termenilor mandatului de consultanta.



Jiru afirma ca JP Morgan mai avea de raspuns la cateva chestiuni punctuale cerute de procedura Bancii Mondiale, sub a carei supraveghere se desfasoara intreg procesul de privatizare. Documentele ar urma sa fie finalizate la jumatatea acestei saptamani, astfel incat sa poata fi trimise la Washington pentru obtinerea aprobarii BM.



Avand in vedere ca definitivarea procesului de vanzare a BCR nu mai este o prioritate pentru autoritati si actionari, fiind asteptat termenul de 2006 prevazut in strategia de privatizare, CEC are sansa de a concentra la maximum interesul grupurilor bancare vestice care sunt interesate de prezenta pe o piata in plina expansiune cum este cea romaneasca.



Cele mai mari trei banci austriece - Bank Austria, avand in spate grupul german HVB, Erste Bank si Raiffeisen Bank - se intrec deja in declaratii oficiale privind hotararea de a se bate in oferte pentru preluarea CEC.



Liderul sistemului bancar ungar, OTP Bank, si-a facut deja intrarea pe piata romaneasca prin cumpararea RoBank, insa nu ar ezita sa-si grabeasca expansiunea prin achizitia CEC. Jocul ofertelor pentru CEC ar putea deveni cu atat mai interesant cu cat OTP constituie la randul sau o potentiala tinta tentanta pentru marile grupuri occidentale care si-ar dori sa obtina dintr-o inghititura o bucata mare din piata Europei Centrale si de Est. In urma cu doi ani, OTP a facut consortiu cu Bank Austria pentru o oferta de preluare a BCR.



Desi are nevoie de investitii masive, CEC isi poate propulsa cumparatorul direct in topul pietei bancare, in primul rand datorita retelei de 1.425 de unitati care acopera intregul teritoriu, inclusiv zona rurala.



In acelasi timp, cumparatorul CEC va beneficia inca o vreme indelungata de capitalul de incredere al unei institutii care, dincolo de scandalul FNI, inca se bucura de garantarea deplina de catre stat a depozitelor atrase. Aceasta facilitate ar urma sa dispara in urma privatizarii - gradual, in cel mai bun caz, ridicand probleme sub aspectul respectarii principiilor UE privind libera concurenta pe piata.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO