Prima pagina

Panogram negociaza o asociere cu morarii nemti

27.04.2004, 00:00 31



Producatorul din industria de morarit si panificatie Pangram SA Resita, care detine marca de paste fainoase Monte Banato, se afla in discutii avansate cu unul dintre cei mai mari operatori din industria de morarit din Germania - Heyl Muhlen - pentru a forma un holding agricol in vestul Romaniei.



"Vreau sa intru in acest holding pentru a avea parteneri puternici si materie prima de calitate certa", spune Ioan Popa, actionarul majoritar si presedintele Pangram.



Firma germana Heyl Muhlen este deja prezenta pe piata romaneasca prin societatea Vital& Heyl SA din judetul Timis, detinuta in proportie majoritara de omul de afaceri Nicolae Mann. Reprezentantii Heyl Muhlen nu au putut fi contactati de ZF.



Heyl-Muhlen a fuzionat recent cu alte doua firme de morarit din Germania - Rolandmuhle si Hovestadt&Munstermann - dand nastere unui grup numit Grain Millers, cu vanzari de peste 200 de milioane de euro anual.



Grain Millers opereaza in sapte locatii in Germania si proceseaza peste 1 milion de tone de faina anual.



Vital-Heyl a inregistrat in 2002 o cifra de afaceri de 11 milioane de euro pe piata romaneasca. Firma cultiva circa 20.000 de hectare de pamant.



Firma detine Moara Carani, una dintre cele mai mari mori din vestul tarii, cu o capacitate de 600 de tone de grau/zi si a cumparat recent un siloz cu o capacitate de 100.000 de tone.



Popa spune ca holding-ul va investi in anii urmatori in achizitia de terenuri agricole si utilaje agricole. Heyl-Muhlen va achizitiona in acest an o noua moara de 1.000 de tone de grau/zi pentru capacitatea sa din Timis, ceea ce va face ca noul holding sa detina una dintre cele mai mari capacitati de macinat din Romania.



Alte investitii planificate in cadrul noului holding vor viza achizitionarea a doua linii de paste fainoase pentru Pangram si cumpararea a altor 20.000 de hectare de pamant, pentru a duce suprafata totala cultivata la 40.000 de hectare, a mai spus Popa.



Vanzarile Pangram s-au situat anul trecut la 8 milioane de euro in crestere cu 30% fata de anul anterior. Principala marca a Pangram este Monte Banato care a detinut anul trecut, conform unui studiu al companiei AC Nielsen, citat de reprezentantul Pangram, o cota pe piata pastelor fainoase de 28 de procente.



Pangram detine o unitate de productie in Resita cu o capacitate zilnica de 50 de tone, unde a produs anul trecut circa 10.000 de tone de paste, si a inceput de curand productia de paste din grau dur.



Conform studiului AC Nielsen, Pangram Resita detine alaturi de Baneasa Bucuresti si Pambac Bacau circa 75% din piata pastelor fainoase, care s-a ridicat anul trecut la 24-25 de milioane de euro.



Conform Rompan, asociatie ce grupeaza un numar mare din societatile din morarit si panificatie, industria de profil a ajuns anul trecut la 1,3 miliarde de euro, aproape dublu fata de anul anterior. Dublarea vanzarilor este explicata prin cresterea preturilor la grau si implicit a produselor din grau, datorata secetei din 2003. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO