Prima pagina

PC Splai, cumparat de o persoana fizica pentru 12,3 mil. euro (Update 2)

31.07.2007, 16:24 120

Pachetul de 70,2% actiuni ale companiei Prelucrarea Carnii Splai (PC Splai), a fost achizitionat de Aharon Azulav, in cadrul licitatiei cu strigare organizate astazi de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

In cursa pentru abatorul din Bucuresti mai ramsesera doar cinci participanti, dupa ce initial s-au aratat interesate 10 companii si persoane fizice.

AVAS a scos la vanzare actiunile la un pret de pornire de 600.000 de euro, pentru care a primit 10 oferte. La licitatie s-au prezentat doar opt companii, dupa ce AVAS a respins ofertele inaintate de Dan Dumitru Nicorescu si Marin Dumitru, fara sa mentioneze motivele deciziei.

Ulterior alte trei companii s-au retras din cursa. Scandia Romania a parasit licitatia dupa ce pretul oferit a depasit 700.000 de euro. Compania BG Management Consultantas a parasit licitatia dupa pragul de 4 milioane de euro. A treia companie, Interinwest, s-a retras de la licitatie dupa pragul de 10 milioane de euro.

In cursa au mai ramas la ora 16.00 companiile Gnir Holding, Manor Laboratory Center, Paltinis Leasing si persoanele fizice Aharon Azulav si Sintu Ioan Teodor.

PC Splai, fostul abator din sectorul 4 din Capitala, este situata pe un teren evaluat la circa 100 mil. euro. Terenul, care in prezent este inchiriat de catre PC Splai, este aflat la circa 3 kilometri de centrul Bucurestiului pe malul Dambovitei, unde pretul terenului este de circa 2.000 euro/mp. Astfel, locatia ar putea fi atractiva pentru dezvoltatorii imobiliari care tatoneaza piata Capitalei in cautarea unor terenuri aflate in zone centrale.

Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat, luni, ca primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, pregateste "un tun imobiliar" in cazul vanzarii firmei, urmand sa participe indirect la licitatie, prin intermediul unei societati.

Potrivit lui Vanghelie, compania detine 54.000 de metri patrati de teren in zona Splaiul Unirii, pentru care, insa, nu i-a fost eliberat titlul de proprietate de catre Primaria Capitalei. Primarul sectorului 5 a mentionat ca terenul firmei valoreaza circa 100 de milioane de euro.

El a adaugat ca la licitatie nu se va privatiza, de fapt, societatea Splai, ci se va prelua un drept litigios asupra terenului in cauza. Societatea in spatele careia se va afla Videanu va castiga licitatia, intrucat este singura care isi va permite sa liciteze cel mai mult, stiind ca pentru dreptul litigios respectiv va fi un proces cu Primaria Capitalei, condusa de Videanu, a spus Vanghelie, fara sa mentioneze numele firmei.

Adriean Videanu a replicat ca acuzatiile formulate de Marian Vanghelie privind privatizarea societatii Splai SA sunt "aberante", mai ales ca municipalitatea a avertizat AVAS ca nu poate vinde un activ care nu-i apartine, referindu-se la terenul pe care se afla halele.

"Acuzatiile formulate de domnul Vanghelie sunt aberante. Am inteles ca a citit nu stiu ce documente, insa degeaba, ca nu a inteles nimic", a replicat Videanu la acuzatiile liderului PSD Bucuresti, potrivit caruia primarul general al Capitalei pregateste "un tun imobiliar" in cazul Splai SA, urmand sa participe indirect, prin intermediul unei societati, la licitatia cu strigare pentru vanzarea firmei.

Potrivit edilului Capitalei, pe amplasamentul fostelor hale ar urma sa inceapa, "pana la sfarsitul anului", constructia unor sedii pentru Parchetul General, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Ministerului Muncii, Comisia Nationala de Valori Imobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si pentru Curtea Constitutionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO