Prima pagina

PDSR cheama pompierii la Guvern

17.12.2000, 00:00 15



Premierul desemnat de PDSR Adrian Nastase a sustinut ieri ca la Guvern are loc "o activitate intensa de ardere de dosare", insa presedintele FPS Radu Sarbu si purtatorul de cuvant al Cabinetului Isarescu au negat categoric.

Drept exemplu, viitorul premier a prezentat presei un dosar cu documente originale de la FPS continand "mesaje negative venite din teritoriu asupra unor decizii de lichidare a unor intreprinderi".

Dosarul, care se refera la privatizarile efectuate in 1997 la Avicola, Clujana, IMGB, Romcim, va fi trimis Parchetului General, a declarat Nastase, adaugand ca aceasta institutie trebuie sa se pronunte daca n-ar fi bine ca aceste documente - unele purtand mentiunea "secret" - sa fie facute publice.

El va mai cere Parchetului sa verifice modul in care "sunt distruse dosare din cladirea Guvernului". Potrivit liderului PDSR, dosarul prezentat ieri mass-media provine de la cabinetul "unuia dintre viceprim-ministri".

Cabinetul Isarescu are patru viceprim-ministri: Mircea Ciumara, Valeriu Stoica, Petre Roman, Hajdu Gabor.

In opinia premierului desemnat, "arderea dosarelor" demonstreaza "debandada actualului Executiv" si lipsa de colegialitate a celor care pleaca de la Guvern.

"Nu vin rusii, americanii sau Corneliu Vadim Tudor. Ar trebui facut transferul de Putere in mod legal si civilizat", a apreciat Nastase.

In acest sens, el a propus sa se infiinteze o comisie de tranzitie formata din reprezentanti ai echipelor guvernamentale care pleaca si care vin la Guvern, avand drept scop asigurarea predarii-primirii documentelor.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Gabriela Vranceanu-Firea a respins, afirmatiile premierului desemnat.

"atiu ca domnul Adrian Nastase este o persoana inteligenta.

Este inexplicabil cum s-a lasat pacalit si a putut crede ca la Guvern se ard documente importante legate de negocieri de privatizare. Guvernul si prim-ministrul Mugur Isarescu nu au negociat contracte de privatizare, aceasta fiind responsabilitatea FPS.

Prin urmare, in cladirea Guvernului nu exista documente despre privatizari, nici arse ori distruse si nici indosariate", a spus Firea.

Purtatorul de cuvant al Guvernului considera declaratia lui Adrian Nastase drept "o precautie ca, in cazul in care guvernarea Nastase va esua, sa existe aceasta motivatie, a grelei mosteniri".

Ideea este sustinuta si de presedintele FPS Radu Sarbu.

"Documentele FPS nu sunt la guvern, sunt la FPS si nu se ard", afirma Radu Sirbu, presedintele Fondului. El a declarat pentru Ziarul Financiar ca nu isi explica declaratiile lui Adrian Nastase si a adaugat ca ar fi primul care sa-l dea pe mana Justitiei pe orice functionar de stat care ar arde documente.

"Campania de denigrare a FPS ar fi trebuit sa inceteze odata cu campania electorala", crede Sarbu. El spera ca FPS va continua sa existe - chiar sub un alt nume - intrucat, spune el, Fondul are experienta unor privatizari reusite si aceasta experienta trebuie valorificata.

Recent, premierul desemnat Adrian Nastase a anuntat ca in locul FPS se va constitui o Agentie de privatizare si participatiuni ale statului, pentru ca ulterior de problemele post-privatizare sa se ocupe ministerele.

Premierul desemnat de PDSR a precizat ieri ca va verifica indeplinirea clauzelor din contractele de privatizare incheiate si va rezilia contractele in care va descoperi nereguli. In termen de 60 de zile, a adaugat Nastase, Curtea de Conturi va verifica aceste privatizari.

In opinia lui Nastase, privatizarile pe care le va face viitorul Guvern vor fi "cu majorari de capital", formele de privatizare vor fi diferite de cele ale actualului Cabinet, intrucat se va face privatizareaprin asigurarea eficientei economice si nu "de dragul privatizarii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO