Prima pagina

Pe piata bancara, batalia se da pentru bronz

01.09.2003, 00:00 13



Lupta pe piata bancara romaneasca se va da pentru locul al treilea, primele clasate, Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Romana pentru Dezvoltare - Group Soc Gen, fiind greu de detronat din cauza avansului prea mare pe care l-au luat pe piata.



"Jocul de abia a inceput. Sunt doi lideri, BCR si BRD, si un numar mare de banci care concureaza pentru locul trei, iar ING este unul dintre competitori. Castigatorul se va hotari in urmatorii trei ani", a apreciat Jan Op de Beeck, fostul presedinte al ING Romania.



BCR detine peste 30% din piata, in timp de BRD are 13,5%.



Sase banci - ABN, Raiffeisen, ING, BancPost, Citibank, HVB - se bat pentru pozitia a treia, diferentele dintre ele fiind exterm de reduse din punctul de vedere al activelor detinute pe piata romaneasca. Pentru a ameninta pozitia BRD, ar trebui sa se produca miscari importante (o fuziune in trei sau doua achizitii), dar putin probabile avand in vedere structurile de actionariat.



Pana anul trecut, ING era pe primul loc din punctul de vedere al activelor detinute, dar locul sau a fost luat de ABN si Raiffeisen. In acest an, ING a adoptat o strategie destul de agresiva pe piata imprumuturilor pentru marile companii de stat.



Toate cele sase banci se bat in special pentru piata de corporate, respectiv pentru piata companiilor. Pe piata de retail, Raiffesen si BancoPost au un avataj important avand in vedere numarul mare de sucursale.



Profitabilitatea pe piata de corporate a scazut foarte mult avand in vede concurenta si faptul ca piata nu a crescut. In schimb, pe piata de retail, castigurile sunt mult mai mari, dar volumul si necesarul de investitii este mai ridicat.



Jan Op de Beeck considera ca ING Romania are perspective foarte bune pentru sfarsitul acestui an atat in ceea ce priveste volumul veniturilor si cota de piata, cat si profitul. Anul trecut, profitul bancii a fost de 27 milioane de dolari.



Jan Op de Beeck a condus ING Romania din iunie 2002 si va prelua, de la 1 septembrie, functia de director Servicii Financiare Persoane Fizice pentru Europa de Sud-Vest din cadrul ING Group.



Incepand de astazi, operatiunile grupului olandez in Romania vor fi coordonate de Dirk Serbruyns.



Dupa un an de zile pe piata romaneasca, de Beeck considera ca cel mai important neajuns il constituie lipsa unui sistem de decontare electronic. In acest context, de Beeck a explicat ca diferenta mare dintre dobanzile la depozite si cele la credite sunt determinate de costuri suplimentare specifice sistemului bancar romanesc.



Astfel, in absenta unui sistem electronic costurile de operare se dubleaza intrucat personalul necesar pentru administrarea platilor este mult mai numeros fata de cel din bancile vestice. La aceste costuri se adauga cele aferente fondului de garantare a depozitelor, precum si rezervele minime obligatorii.



Oficialul ING spune ca Romania a obtinut progrese evidente la nivel de imagine si crestere economica, insa investitorii straini continua sa fie deranjati de frecventele modificari legislative, precum si de incoerenta si tergiversarile in actul de justitie.



"Romania a castigat un anumit nivel de credibilitate in ultimii patru ani, dar exista inca aspecte care trebuie rezolvate. S-a ajuns la un moment in care trebuie stiut cum sa fie gestionata cresterea si nivelul de asteptare creat", a declarat de Beek.



El considera ca economia se afla intr-o etapa favorabila, intrucat s-a reusit cresterea produsului intern brut intr-o perioada de recesiune globala.



Cu toate acestea, reprezentantul grupului olandez aminteste ca sunt necesare imbunatatiri la nivelul elaborarii si promovarii cadrului legislativ si in ceea ce priveste rezolvarea cazurilor in justitie, astfel incat sa fie asigurat un suport solid pentru atragerea investitiilor straine, foarte importante pentru Romania.



"Au fost multe legi introduse intr-un ritm foarte alert, dar in momentul cand au fost puse in aplicare se constata ca sunt scapari. De asemenea, exista prea multa incertitudine in actul de justitie si procese care se prelungesc. Din discutiile pe care le-am avut cu investitorii straini, acestea sunt principalele probleme", a adaugat Jan Op de Beeck.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO