Prima pagina

Pensiile private: atat de intarziate, ca s-ar putea infiinta degeaba

03.02.2005, 00:00 22

Aparitia fondurilor de pensii private universale - cu contributie obligatorie - este atat de intarziata in Romania, incat exista riscul ca atunci cand acestea vor aparea, in sfarsit, sa nu mai fie de folos.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, preconizata pentru 2007, fondurile de pensii private din spatiul EU vor putea vinde nestingherite produse de pensii si in Romania, in conditiile in care, conform actualei legislatii, primele fonduri de pensii universale urmeaza sa apara pe piata romaneasca abia in 2008.
"In nici o tara care a aderat la UE nu exista o astfel de prevedere. Daca va ramane in picioare, va da practic toata legea de infiintare a fondurilor private de pensii obligatorii peste cap", a spus ieri Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei pentru Pensii Administrate Privat din Romania, la conferinta "Sistemul de asigurari in perspectiva integrarii europene", organizata de Eurolider.
Contributia directa dupa 2007 la fonduri private de pensii din Italia, Germania sau Ungaria va fi cu atat mai atractiva cu cat deja sunt doua milioane de romani care lucreaza in Europa Occidentala iar numarul acestora va creste. In plus, oamenii au putina incredere in institutiile de supraveghere financiara din Romania, avand in vedere scandalurile SAFI, FNI sau Bancorex, in care frauda nu a fost pedepsita.
Liberalizarea pietei fondurilor de pensii chiar inainte de infiintarea acestora este numai una seria de nemultumiri a potentialilor investitori-companii de asigurari, banci- pe piata fondurilor de pensii private, in ceea ce priveste legislatia adoptata anul trecut.
In 2004 au fost adoptate doua legi de constituire a fondurilor private de pensii: ocupationale - cu contributie voluntara, si universale - cu contributie obligatorie pentru toti cei care se angajeaza pentru prima data si au sub 35 de ani, dar ambele sunt considerate prea restrictive si inoperabile de catre investitori.
Mihai Seitan, noul secretar de stat din Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) si presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, a spus insa ieri ca printre prioritatile sale se numara modificarea celor doua legi, precum si a Codului Muncii. Seitan este expert in pensii private.
"De 12 ani discutam legislatia pensiilor private. Am senzatia ca suntem o tara in care stim sa gandim, dar nu stim sa punem in practica. Intre timp, costurile acestei reforme devin tot mai mari. In acest moment, am in vedere trei directii de actiune pe termen scurt: sistemul public, pensiile private si Codul Muncii", a spus Seitan.
El a explicat ca in ceea ce priveste sistemul public de pensii va aplica in continuare programul de recalculare conform contributiilor de-a lungul anilor si va trece "curatarea" bugetului de asigurari sociale de o serie de cheltuieli (cum sunt de exemplu concediile de maternitate) pe care trebuie sa le sustina direct bugetul de stat.
Legislatia fondurilor de pensii private de pensii va fi modificata "pana in vara", tinand cont de parerile pietei. "Majoritatea restrictiilor trebuie inlaturate, pentru ca altfel nu vor veni investitorii. Dar si contributorii vor trebui protejati", a spus Seitan. Spre exemplu, in cazul fondurilor de pensii ocupationale trebuie sa poata deveni contributori si salariatii care lucreaza in firme cu datorii la stat sau la furnizorii de utilitati, precum si functionarii publici, a sustinut el. In cazul fondurilor de pensii universale, este necesara extinderea participarii obligatorii la toti cei sub 35 de ani, si nu numai la cei care semneaza pentru prima data un contract de munca.
Seitan a sustinut ca pentru supravegherea fondurilor de pensii private este necesara infiintarea unei institutii independente, condusa de o singura persoana, "foarte bine aleasa si imposibil de atacat" si nu o comisie, unde responsabilitatea sa fie difuza. Conform legii, Fondurile de pensii ocupationale sunt supravegheate acum de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, printr-un departament disctinct.
Noul secretar de stat de la MMSSF a mai spus ca si Codul Muncii va fi modificat pentru flexibilizarea pietei muncii. "Dupa doi ani de aplicare, s-a dovedit ca este prost si pentru angajatori si pentru angajati. Spre exemplu, numai in Belarus mai sunt obligatorii contractele de munca pe termen nedeterminat", a spus Seitan.
Si Codul urmeaza sa fie modificat tot pana in vara, pana in martie urmand sa fie trimis la Parlament proiectul de lege, dupa consultari publice cu sindicatele, patronatele si investitorii straini.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO