Prima pagina

Pentru 1,5 mil. dolari exista si altceva decat banci si dolari

04.02.2003, 00:00 20

Daca tu nu ai avut noroc, poti sa presupui cel putin ca persoana care castigat 1,5 milioane de dolari la "6 din 49" are nevoie de sfaturi pentru investitii.
Unde ar putea fi plasati cel mai rentabil, dar si cel mai sigur, banii castigati ieri intr-un joc transformat de cateva saptamani in isterie nationala?
Servicii, industrie, piata monetara, imobile, actiuni, depozite bancare. Raspunsuri difera in functie de domeniul de activitate si gustul pentru risc al celor care sunt intrebati.
"Daca as avea suma respectiva as investi, pentru catiguri pe termen scurt, pe piata monetara, unde fluctuatiile sunt destul de mari acum datorita conjuncturii internationale. Pe termen lung as alege terenuri din anumite zone ale Bucurestiului: suma este, insa, prea mica pentru astfel de investitii", spune Francisc Bodo, director gerenal adjunct pentru Romania al GED Capital, societatea care administreaza cei peste 40 de milioane de dolari ai Fondului Roman Post Privatizare.
Dan Ionescu, director regional pentru Balcani al celei mai mari companii din lume - General Electric, si Leonard Gherghina - reprezentantul fondului de investitii Baring (parte a grupului financiar ING) sunt mult mai aplecati catre risc. Ambii spun ca ar opta pentru investitii in industrie, eventual in domenii conexe celor pe care le cunosc.
"Am identificat existenta unui domeniu de servicii pentru industrie foarte promitator. Cum 1,5 milioane dolari si un plan bun de afaceri asa atrage si alti investitori si as incepe activitatea in domeniul respectiv", spune Dan Ionescu, manager intr-un grup prin excelenta industrial.
"In Romania se intampla lucruri interesante in industria alimentara si unele domenii conexe, deci in directiile respective as orienta banii. O afacere buna poate fi productia de ambalaje pentru industria alimentara", a opinat Leonard Gherghina, care a coordonat intrarea Baring in afacerile cu margarina si ulei ale Topway.
Desi investitiile directe in productie ar putea aduce cele mai bune randamente pe termen mediu, riscul este ridicat. Varianta de rezerva ar putea fi, deci, pietele financiare, unde castigul nu este mare, dar riscul poate fi aproape inexistent.
"As investi 30% din bani in titluri de stat, 30% in afaceri imobiliare, 20% in actiuni la Bursa de valori si 20% in obligatiuni municipale si corporatiste. In cazul Bursei, as opta pentru actiunile sufiecient de sigure si de lichide, precum Petrom, Banca Romana pentru Dezvoltare sau Banca Transilvania", afirma Grigore Chis, director de tranzactionare la SIVM Broker, cea mai mare societate de brokeraj din Romania din punct de vedere al valorii tranzactiilor.
Desi nu mai ofera randamente mari (castigurile sunt cateodata cat inflatia), titlurile de stat sunt preferate pentru siguranta lor. Actiunile de la Bursa de Valori au adus anul trecut castiguri de peste 100% iar pentru anul acesta se estimeaza o apreciere de 50% a preturilor.
Obligatiunile municipale au devenit o investitie la moda in ultimul an, perioada in care primariile au oferit dobanzi cu cateva puncte procentuale peste cele ale bancilor pentru a atrage bani.
In ceea ce priveste investitiile in domeniul imobiliar, managerii din domeniu au sfaturi foarte precise.
"Eu i-as recomanda (n.r. - castigatorului) sa cumpere doua-trei apartamente in zona centrala a Bucurestiului pe care sa le inchirieze sau sa cumpere un teren pe care sa-l vanda peste cativa ani, cand valoarea ii va creste cu siguranta", spune Dragos Dragoteanu, director general al agentiei imobiliare Euroest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO