Prima pagina

Pesimism in privinta inflatiei si a dobanzilor

01.09.2000, 00:00 10



Aprecierile ca in urmatoarele luni inflatia se va reduce sunt nerealiste, iar dobanzile s-ar putea sa mai ramana un timp real negative, afirma expertii si analisti din domeniul politicilor monetare.

"Pentru septembrie nu vad cum ar fi posibila reducerea inflatiei, mai ales ca sunt deja anuntate majorari importante la tarifele utilitatilor. Aceasta inseamna ca nici dobanzile nu vor deveni real pozitive", a declarat ieri pentru Ziarul Financiar, Teodor Buftea, directorul departamentului de politici monetare din cadrul BNR.

El a adaugat ca nu intrevede o imbunatatire a situatiei nici pana la sfarsitul anului. "Este cunoscut ca in perioada toamna-iarna preturile au tendinte de crestere, iar in acest an mai exista si incertitudinile legate de ciclul electoral.

In plus, rectificarea bugetara din aceasta toamna va cuprinde si cresteri de venituri, foarte binevenite de altfel, dar va exista tendinta comerciantilor de a majora preturile, ceea ce se va repercuta din nou asupra inflatiei", mai spune oficialul BNR.

In plus, analistul economic Alexandru Tasnadi este de parere ca apropiata rectificare bugetara care presupune fonduri noi pentru indexarile salariale va obliga Ministerul Finantelor sa accepte sa plateasca dobanzi mai ridicate la titlurile de stat pentru ca altfel nu are de unde face rost de bani.

"Este cunoscut ca in portofoliul bancilor titlurile de stat detin cea mai importanta pondere si in functie de randamentul la care reusesc sa-si plaseze banii in aceste instrumente vor evolua si celelalte dobanzi oferite sau percepute", considera Tasnadi.

Radu Gratian Ghetea, prim- vicepresedintele Alpha Bank Romania si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor este insa mai optimist, desi accepta ca principalul factor de care depind acestea este inflatia, care la randul ei va fi influentata de facturile pentru importul utilitatilor, precum si de anul agricol destul de prost.

"Cred ca spre sfarsitul anului dobanzile pasive practicate de bancile comerciale in relatii cu clientii vor fi in jur de 40%, cele active aproximativ 60%, iar cele practicate pe piata interbancara si la titlurile de stat undeva la 50%", a conchis Ghetea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO