Prima pagina

Pesimism total in legatura cu procesul de pace

16.06.2000, 00:00 14



Israelienii si palestinienii si-au exprimat pesimismul in legatura cu negocierile de pace, inaintea convorbirilor de la Washington dintre liderul palestinian Yasser Arafat si presedintele american Bill Clinton. "Cred ca exista o diferenta uriasa intre ceea ce doresc palestinienii sa obtina si pozitia noastra", a declarat ministrul israelian de externe David Levy, care si-a exprimat indoiala ca se va reusi incheierea unui tratat final de pace pana in septembrie, relateaza Reuters.

La randul sau, Arafat a declarat intr-un interviu dat publicitatii ieri ca negocierile care s-au reluat la inceputul saptamanii la Washington nu au adus nici un progres. "Mi-ar fi placut sa spun ca s-au inregistrat progrese, dar din pacate nu s-a intamplat absolut nimic in acest sens", a spus liderul palestinian, care a precizat ca intentioneaza sa-i ceara lui Clinton sa intervina imediat pentru a salva procesul de pace. Arafat a sosit la Washington miercuri-noaptea, avand programate pentru ieri intalniri cu presedintele Bill Clinton si cu secretarul de stat american Madeleine Albright.

Biroul premierului israelian Ehud Barak a anuntat ca acesta a avut o convorbire telefonica cu Bill Clinton miercuri-seara, facand un schimb de pareri privind modalitatile de a revigora negocierile de pace.

Clinton a declarat miercuri ca este prea devreme pentru un summit trilateral cu Barak si Arafat pentru a stabili detaliile tratatului final de pace, care ar reprezenta pentru presedintele american o incununare a celor opt ani petrecuti la Casa Alba.

Miercuri, negociatorii palestinieni au intrerupt negocierile asupra aspectelor interimare, afirmand ca israelienii nu si-au indeplinit angajamentele privind eliberarea prizonierilor palestinieni si o a treia retragere din Cisiordania. Totusi, negocierile asupra statutului final, care se ocupa de stabilirea granitei permanente, viitorul coloniilor evreiesti din teritoriile ocupate si statutul Ierusalimului, au continuat.

"Ma indoiesc serios ca se va ajunge la un acord pana in septembrie, nu din cauza ca Israelul nu doreste acest lucru, ci din cauza faptului ca asteptarile palestinienilor sunt atat de mari, incat nici un guvern israelian nu la va accepta", a declarat Levy. El a adaugat ca nu ar fi surprins daca palestinienii ar recurge din nou la violenta in Cisiordania si Gaza, pentru a face presiuni asupra statului evreu in vederea obtinerii de noi concesii.

Arafat a avertizat in numeroase randuri ca va declara un stat palestinian independent in septembrie indiferent daca se va ajunge sau nu la un acord cu Israelul. El afirma ca Barak se va folosi de disputa cu partidul ultraortodox Shas, care a decis parasirea coalitiei guvernamentale, pentru a justifica noi intazieri in procesul de pace.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO