Prima pagina

Petrolistii i-au batut pe bancheri la cresteri salariale

Petrolistii i-au batut pe bancheri la cresteri salariale

Click pentru imaginea intreaga

08.08.2006, 20:05 24

Angajatii din industria petroliera (partea de extractie) au avut in primele sase luni cea mai mare rata de crestere salariala dintre toti salariatii din economie, de 42% in euro, pana la un salariu mediu net lunar de 432 de euro. In schimb, topul celor mai mari salarii din economie este in continuare dominat de angajatii din banci, care au castigat in medie 762 de euro net in prima jumatate a anului, arata datele publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).
"Cresterea salariala din sectorul bancar s-a cam epuizat", spune Florin Citu, economist-sef al ING Bank Romania. Anul trecut, salariile din banci au crescut cu aproximativ 50% in euro, dar Citu spune ca un asemenea ritm nu poate fi sustenabil in continuare.
In prima jumatate a anului, programatorii si angajatii din industria energetica (rafinarea titeiului, prelucrarea carbunilor, combustibili nucleari) au avut cresteri salariale de 30%, respectiv 29% in euro fata de prima jumatate a anului 2005, pana la 354, respectiv 467 de euro net lunar. Pe ansamblul economiei, cresterea salariala din primele sase luni ale anului a fost de 19% in euro (15% in lei), iar salariul mediu net a fost de 232 de euro pe luna. "Majoritatea sectoarelor economice au avut in ultima vreme un efect de recuperare a cresterilor salariale", spune Citu.
In topul 10 al cresterilor salariale s-au infiltrat si bugetarii, cu cresteri salariale de peste 20% in euro in prima jumatate a anului. Astfel, functionarii publici au incasat salarii mai mari cu 24% in euro fata de prima jumatate a anului trecut, ajungand la 365 de euro. Lucratorii din administratia statului au incasat in prima parte a anului salarii cu aproape 60% mai mari decat media pe economie. In educatie si sanatate, cresterile salariale au fost in medie de 21% in euro (17% in lei), pana la 269, respectiv 219 euro net lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO