Prima pagina

Petrom foreaza dupa dolari pe pietele externe

13.03.2001, 00:00 21



Societatea Nationala a Petrolui-Petrom pregateste lansarea pe pietele externe de capital a unei emisiuni de obligatiuni fara garantii guvernamentale, cu o valoare cuprinsa intre 150-300 milioane de euro.

SNP Petrom estimeaza ca va emite obligatiunile cel mai devreme la sfarsitul lunii mai, imediat ce o companie de audit va finaliza raportul privind rating-ul de companie.

In cazul in care emisiunea de obligatiuni va avea succes, Petrom ar urma sa devina prima companie din Romania care se imprumuta de pe piata externa fara garantii din partea Guvernului.

"Pana in momentul de fata am primit cinci oferte din partea bancilor de investitii interesate sa intermedieze lansarea obligatiunilor", a declarat Ziarului Financiar Ioan Popa, directorul general al Petrom.

Surse din piata spun ca in cursa pentru Petrom au intrat Banca Comerciala Romana impreuna cu JP Morgan Chase, ING Barings si ABN Amro Rotschild.

Popa a declarat ca zilele acestea vor fi studiate ofertele bancilor, urmand ca pana saptamana viitoare sa fie anuntat castigatorul.

"Dorim obtinerea unei dobanzi cat mai apropiata de cele internationale. Faptul ca Petrom nu mai are nici un fel de datorii in momentul de fata credem ca va conta pentru investitorii de pe pietele externe de capital", a adaugat Popa.

Analistii externi cred ca Petrom are sanse sa obtina o dobanda cuprinsa intre 11,5-12% pe an.

"Compania romaneasca vine dupa un esec in privatizare sI asta ar putea sa conteze pentru investitori", a declarat Ziarului Financiar Moritz Schularick, analist pentru pietele in dezvoltare la Deutsche Bank.

Sumele obtinute din imprumutul respectiv urmeaza sa fie utilizate de compania petroliera nationala pentru finalizarea investitiilor, prognozate anul acesta la 300 milioane de dolari.

"Vom folosi sumele respective atat pentru importurile de titei, cat si pentru explorarea si exploatarea terenurilor petrolifere pe care le detinem in strainatate", a mai spus directorul general al SNP.

Conducerea Petrom a realizat anul trecut un profit de aproximativ 1.600 mld. lei, la o cifra totala de afaceri de 56.034 mld. lei. Pentru 2001 profitul societatii este estimat la 1.800 mld. Lei, la o cifra de afaceri de 65.014 mld. Lei.

Obligatiunile in marci germane emise de Ministerul Finantelor in 1997 se tranzactionau ieri la un pret de 99,2 fata de o valoare nominala de 100. Dobanda la obligatiuni este de 7,75%. Deci obligatiunile se tranzactioneaza la un randament de aproape 9%.

Fata de anul trecut, pretul obligatiunilor romanesti a crescut, ceea ce inseamna ca randamentul (dobanda efectiva) a scazut, aceasta situatie fiind favorabila Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO