Prima pagina

Petrom investeste 110 mil. euro in 119 benzinarii

21.03.2007, 19:11 7

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, controlata de grupul petrolier austriac OMV, are pentru anul acesta un buget de investitii de 110 mil. euro pentru constructia si reconstructia a 119 benzinarii.
"Dintre acestea, 19 sunt planuite sa fie investitii greenfield", au declarat pentru ZF surse din cadrul companiei.
Potrivit informatiilor furnizate de companie, vanzarile medii pe statie au ajuns anul trecut la 2,4 milioane de litri, cu 17% mai mult fata de anul precedent.
Trendul ascendent este confirmat la nivelul pietei, unde cresterea cu 16% a numarului de masini vandute coroborata cu intensificarea transporturilor in regiune au dus la vanzari de carburanti, pe segmentul de retail, de aproximativ 3,5 miliarde de litri, adica la o valoare aproximativa de 3 miliarde de euro.
In ceea ce priveste cresterea transporturilor, ritmul urmeaza sa se accentueze odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
"Pana in 2010, traficul rutier in Uniunea Europeana va creste cu 43% fata de anul 2005. In tarile care au aderat recent la UE, cresterea va fi de 121% (conform Cartei Albe a Politicii Europene de transport 2010). Aceasta va conduce, de asemenea, la cresterea consumului de motorina", spun reprezentantii OMV.
Una dintre strategiile menite sa raspunda acestei tendinte este intentia grupului de a deschide, pana in 2009, 45 de statii de alimentare sub denumirea OMV EuroTruck destinate flotelor de transport comercial. Masura va fi adusa si pe piata locala.
"In 2007, vor fi deschise statii OMV EuroTruck in Austria, Republica Ceha, Slovenia, iar in 2008 reteaua va fi extinsa in Ungaria, Croatia, Romania", au mai precizat reprezentantii grupului austriac.
La sfarsitul anului trecut, Petrom detinea pe teritoriul Romaniei o retea de benzinarii formata din 593 de statii.
In retelele de distributie din Republica Moldova, Serbia si Bulgaria, Petrom detine 211 statii de alimentare.
Intrarea pe pietele externe s-a realizat anul trecut prin intermediul tranzactiei prin care Petrom a preluat retelele de distributie detinute de OMV din tarile mentionate mai sus. Tranzactia a cuprins preluarea a 178 de statii de alimentare, iar valoarea deal-ului a fost de 234 de milioane de euro.
Petrom controleaza cea mai extinsa retea de benzinarii de pe teritoriul Romaniei.
Compania a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 3,7 miliarde de euro si un profit net de 647 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO