Prima pagina

Petrom nu va da dividende pentru 2004

16.03.2005, 00:00 15

Cea mai mare companie romaneasca, Petrom, achizitionata anul trecut de grupul austriac OMV, a prezentat ieri primele informatii privind situatiile financiare pe 2004.


Acestea au coincis cu o scadere de peste 4% a actiunilor pe Bursa de Valori.


Situatiile financiare ale Petrom pe anul trecut nu au fost inca finalizate, dar compania a anuntat ieri ca a inregistrat in trimestrul al patrulea cheltuieli semnificative cu provizioanele care nu erau prezente la finalul trimestrului al treilea, o buna parte dintre acestea corespunzand investitiilor programate pentru urmatorii ani.


"Cu toate ca aceste situatii financiare nu au fost inca finalizate sau aprobate de consiliul de administratie, acesti factori combinati (n. red - provizioanele constituite) vor duce foarte probabil la absenta profitului de distribuit si a impozitului pe profit pentru 2004", au precizat ieri reprezentantii Petrom. Compania urmeaza sa publice rezultatele financiare pe data de 18 mai.


"Nu se intelege daca Petrom a incheiat anul pe pierderi sau doar nu are un profit destul de mare pentru ca sa poata plati dividende," comenta ieri un broker de la Bursa. Intrebati de ZF, reprezentantii Petrom nu au facut comentarii suplimentare asupra situatiilor financiare de anul trecut.


Actiunile Petrom au incheiat ieri ziua la 4.500 lei/actiune, in scadere cu 4,3% fata de luni, in conditiile in care nu s-au numarat printre cele mai lichide actiuni de pe piata.


De la maximul istoric de 5.300 lei/actiune atins la finalul lunii februarie, capitalizarea bursiera a Petrom a scazut cu peste 1,2 miliarde de euro, ajungand la 7 miliarde de euro.


Petrom a constituit la finalul anului trecut, provizioane deductibile din impozitul pe profit pentru programul de investitii pe care il programeaza pentru acest an, alaturi de alte provizioane care nu se regaseau in situatiile companiei de la finalul trimestrului al treilea.


Conform reprezentantilor OMV investitiile programate in acest an la Petrom se cifreaza la aproximativ 400 milioane de euro.


Recent, reprezentantii Petrom au anuntat ca firma va aloca in acest an 200 de milioane de euro pentru investitii in modernizarea tehnologiilor utilizate in activitatea de explorare a perimetrelor petrolifere, precum si in managementul sondelor.


Petrom dispune de lichiditati in valoare de aproximativ un miliard de euro in urma aportului de capital realizat de OMV.


Compania austriaca detine 51% din Petrom, principalul actionar minoritar fiind statul cu 40,74% din actiuni. Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare detine 2%, restul de 6,23% din actiuni fiind in proprietatea investitorilor de la Bursa.


Bursa a inregistrat ieri o noua zi de scaderi, acestea fiind mai accentuate decat in ultimele sedinte. Indicele BET, care urmareste principalele actiuni cotate, a pierdut 2,3%, in timp ce SIF-urile, principalele castigatoare din primele saptamani ale acestui an, au coborat cu aproape 5%.


Brokerii de pe piata afirma in continuare ca nu se poate vorbi despre conturarea unui trend descendent al pietei.


"Nu cred ca la Bursa se va instala o tendinta de scadere pentru ca vor urma o serie de evenimente pozitive, cum ar fi legiferarea pragului de 1% la SIF-uri, apropierea datei de inregistrare pentru dividende sau continuarea scaderii dobanzilor. In conditiile in care dobanzile de pe piata monetara continua sa scada, actiunile vor deveni din ce in ce mai interesante prin prisma dividendelor distribuite," spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities, societatea de brokeraj a HVB Bank.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO