Prima pagina

Petromidia vrea sa cumpere retele de benzinarii

26.10.2004, 00:00 21

Rompetrol Rafinare( Petromidia) , companie membra a grupului petrolier privat Rompetrol, se pregateste de achizitii pe piata distributiei de carburanti, printre tinte numarandu-se retelele operatorului italian Agip si cea a gigantului anglo - olandez Shell.
Vanzarea companiei de stat Petrom, liderul pietei petroliere interne, catre austriecii de la OMV si recentele scumpiri ale carburantilor au crescut apetitul pentru achizitii pentru ceilalti operatori de pe piata, mai putin Shell, care este o potentiala tinta pentru oricare alta companie de distributie a carburantilor. Jucatorii se repozitioneaza pe piata de retail, care a devenit brusc atractiva pentru investitii in urma cresterii marginilor de profit.
"Exista "o fereastra" de 4 - 5 luni in care companiile de pe piata se pot repozitiona, pana cand va intra in competitie reteaua Petrom cu actionar majoritar OMV. Integrarea Rompetrol Downstream( benzinariile)  in Rompetrol Rafinare va fi benefica. Daca in acest moment, circa 20% - 25% din productia Petromidia este distribuita prin statiile Rompetrol, trebuie ca aceasta pondere sa creasca, iar pe langa reteaua Rompetrol Downstream, se urmareste achizitionarea unei alte retele de pe piata", au spus pentru ZF surse din cadrul Rompetrol.
Actionarii companiei Rompetrol Rafinare, listata pe Bursa de Valori Bucuresti si care are in portofoliu rafinaria Petromidia, au decis, ieri, aprobarea "unui plan de investitii in dezvoltarea activitatii de distributie a societatii pe plan national prin achizitionarea unei sau unor retele de statii de distributie de produse petroliere".
Potrivit deciziei luate la AGA de ieri , Consiliul de administratie al Rompetrol Rafinare va proceda la punerea in aplicare a etapei preliminare de dezvoltare prin identificarea retelelor de distributie care pot fi achizitionate , initierea negocierilor cu titularii retelelor de distributie, evaluarea retelelor respective, respectiv semnarea unor intelegeri de principiu.
Presedintele grupului ungar MOL, Zsolt Hernadi, a anuntat ca vizeaza o dezvoltare a operatiunilor pe piata romaneasca prin crestere organica, dar si prin achizitii. Mol a achizitionat 23 de statii de la Shell in 2003, iar surse apropiate celor doua companii, afirma ca operatorul ungar discuta preluarea celorlalte statii de pe piata. Pe langa MOL, mai sunt interesate de statiile Shell cei de la Agip, care au relansat operatiunile din Romania, rusii de la LUKOil, dar si Rompetrol.
"Nu avem intentia sa vindem reteaua", a comentat Antonio Cambiotti, presedintele Agip Romania, filiala locala a companiei italiene Eni, informatiile privind interesul potential din partea Rompetrol. Agip opereaza circa 20 de statii in Romania.
Pentru achizitii, Rompetrol Rafinare va avea la dispozitie atat fonduri proprii, cat si linii de credit.
Capitalizarea bursiera a companiei Rompetrol Rafinare este de circa 367 milioane dolari, la un pret de 667 lei/actiune.
In acest moment, Rompetrol opereaza o retea de peste 200 de statii. Rompetrol Rafinare a inregistrat un profit operational de circa 32 mil. $ pe primele opt luni ale anului la o cifra de afaceri de 822 mil. $.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO