Prima pagina

Petromservice, profit de 31 mil. euro

29.05.2006, 00:00 13

Petromservice, cel mai mare furnizor de echipamente si servicii pentru industria petroliera si de gaze, a raportat la sfarsitul anului trecut un profit net de 111,7 mil. RON (31 mil. euro, calculat la cursul de schimb mediu al BNR), potrivit datelor prezentate in Monitorul Oficial.

Fata de 2004, castigul este aproape dublu in euro.

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a comenta rezultatele raportate.

Cifra de afaceri a companiei s-a apropiat de 300 mil. euro (peste 1,08 miliarde RON), in crestere cu 10% in euro fata de 2004.

Cea mai mare parte a profitului net raportat de companie va fi distribuita pentru finantarea investitiilor, respectiv 29,3 mil. euro, restul fiind acordat sub forma de dividende actionarilor firmei (0,8 mil. euro) si pentru reintregirea rezervei legale (0,8 mil. euro).

Tot pentru finantarea investitiilor, consiliul de administratie al companiei a fost mandatat sa initieze procedurile specifice pentru contractarea unui imprumut in valoare de 100 mil. euro, conform datelor din Monitorul Oficial.

Actiunile Petromservice sunt detinute in proportie de 49,3% de catre un offshore cipriot, Elbahold Limited, 25% de catre Asociatia Salariatilor (PAS) din Petrom condusa de catre liderul sindicatelor din Petrom, Liviu Luca, restul de 25,7% din numarul total de actiuni apartinand unui numar de 8.577 de persoane fizice.

Petromservice a anuntat recent ca vizeaza dublarea cifrei de afaceri in urmatorii 3 - 5 ani.

In prezent, 80-85% din veniturile Petromservice sunt realizate prin intermediul contractelor derulate cu Petrom, cea mai mare companie romaneasca, controlata de catre grupul petrolier austriac OMV.

Recent, Petrom a prelungit contractul de prestari de servicii incheiat cu Petromservice pe o perioada de sapte ani, valoarea minima a contractului fiind de 1 mld. euro. De asemenea, Petrom se obliga sa suporte platile compensatorii in cazul reducerii personalului.

In acest context, compania si-a redus personalul anul trecut cu 25% de la 19.143 de angajati in 2004, decizie motivata de "reducerea volumului de servicii prestat pentru Petrom", spun oficialii Petromservice.

Compania a luat nastere in februarie 2002 prin externalizarea fostei sucursale de servicii petroliere Petroserv din cadrul Petrom, devenind societate cu capital integral privat. Petromservice a investit puternic in ultimii ani si alte sectoare, cel mai vizibil fiind media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO