Prima pagina

Piata auto stagneaza la sase luni

11.07.2008, 19:20 16

Vanzaile cumulate ale Dacia si ale primelor zece marci de import din punctul de vedere al volumului, care in total reprezinta peste 75% din piata totala, au inregistrat in prima jumatate a anului o scadere de 1,6% la un nivel de 137.029 de autovehicule, in conditiile in care la inceputul anului oficialii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile estimau o crestere de 5% a pietei in acest an.
Primele zece marci auto de import din punctul de vedere al vanzarilor au inregistrat cumulat o crestere a vanzarilor de 7,4% in prima jumatate a anului si de aproape 10% in iunie, in conditiile in care in prima jumatate a anului trecut cresterea fata de perioada similara a anului precedent era de 55%.
Daca in 2007 toate marcile de import inregistrau cresteri de cel putin doua cifre, in primul semestru din acest an trei marci din top zece s-au confruntat cu scaderi de volume.
Potrivit declaratiilor lui Brent Valmar, vicepresedintele APIA, scaderea din prima jumatate a anului se datoreaza atat introducerii noii taxe de mediu, care are o valoare mai mica in cazul autoturismelor second-hand, dar si datorita evolutiei cursului valutar, leul inregistrand o o scadere fata de moneda unica europeana, si a dobanzilor la credite.
Vanzarile de autovehicule au inregistrat in prima jumatate a anului o scadere de 3%, la aproximativ 164.000 de unitati, valoare estimata de ZF pe baza cotei de piata de 35,6% anuntata de grupul Renault si a volumului cumulat al vanzarilor celor doua marci, Dacia si Renault, respectiv de 58.403 unitati. Spre comparatie, in primele cinci luni cresterea pietei totale a fost de 3,6%, in conditiile in care la nivelul lunii mai scaderea a fost de 23%, in timp ce la nivelul lunii iunie scaderea s-a accentuat la 31%, valoare aferenta unui volum de 24.044 de autovehicule, in conditiile in care in iunie a fost demarat programul "Rabla".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO