Prima pagina

Piata testeaza pragul de 3,6 lei pentru un euro

03.02.2006, 21:06 8

Euro a coborat ieri sub nivelul suport de 3,6 lei, pentru prima data din octombrie anul trecut, iar in piata exista asteptari pentru noi scaderi. Cursul oficial, calculat de BNR, a fost de 3,6040 lei pentru un euro, cu 0,98 bani sub nivelul din ziua anterioara. De la inceputul anului, euro a pierdut aproape 2% in fata leului. Dolarul a inregistrat ieri o crestere usoara, cu 0,16 bani, pana la 2,9855 lei.

Pe piata valutara euro a coborat pana la 3,5980 lei (la cumparare), insa aceste niveluri au atras o cerere mai mare de valuta. Astfel, cotatiile au urcat pana la inchiderea pietei la 3,6050/3,61 lei pentru un euro.

"Probabil ca euro va cobori sub 3,6 lei si va ramane o perioada acolo. Nu cred insa ca o sa vedem cursul coborand mult sub acest nivel, cel putin in perioada urmatoare. Volumele tranzactionate au fost semnificative, depasind media ultimelor zile", a comentat un dealer. El spune ca se asteapta mai degraba la o corectie, inainte de a vedea scaderi semnificative de curs, in conditiile in care nivelul de 3,6 lei pentru un euro este unul bun pentru a cumpara valuta, iar multi jucatori au deja pozitii lungi pe leu. Majoritatea dealerilor se asteapta ca euro sa coboare sub nivelul suport, insa asteptarile privind evolutia ulterioara sunt divergente.

"In principiu, vad euro sub 3,6 lei in zilele urmatoare. Daca nu apare un cumparator important, cursul va continua sa coboare", a comentat un alt dealer. Aprecierea este sustinuta in prezent si de dobanzile mai mari de pe piata monetara. Cu toate acestea, dealerii spun ca nu se simte in piata un interes puternic al clientilor nerezidenti pentru cumpararea de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO