Prima pagina

Politia din Ierusalim a dejucat un atentat

29.08.2000, 00:00 16



Politia israeliana a evitat duminica o catastrofa de proportii dezamorsand o bomba ascunsa intr-o geanta care fusese lasata intr-o intersectie aglomerata din Ierusalim, informeaza Reuters.

Descoperirea acestui dispozitiv exploziv, care era programat pentru detonare la o ora de varf a diminetii de ieri, demonstreaza fragilitatea eforturilor destinate incheierii unui acord de pace israeliano-palestinian.

Nimeni nu a revendicat inca posibilul atentat cu bomba, insa gruparile Hamas si Jihadul Islamic au incercat in trecut sa impiedice procesul de pace cu Israelul comitand o serie de atacuri cu bomba soldate cu zeci de morti.

"Am prevenit o catastrofa de proportii", a declarat seful politiei din Ierusalim, Yair Yitzhaki. Acesta a precizat ca o echipa de specialisti a examinat rucsacul dupa care l-au aruncat in aer printr-o explozie controlata, descoperind ca in el s-a aflat o bomba in greutate de circa un kilogram si jumatate.

Politia israeliana a arestat saptamana trecuta 23 de militanti islamisti care aveau legaturi cu teroristul intenational Osama ben Laden si erau suspectati ca pun la cale atentate cu bomba in Israel.

Autoritatile de la Washington i-au avertizat pe cetatenii americani care se afla in Israel sa evite mijloacele de transport in comun si strazile aglomerate din Ierusalim de teama atacurilor militantilor.

Incidentul intervine la mai putin de 24 de ore de la raidul efectuat de armata israeliana asupra unui sat din Cisiordania, in urma caruia trei soldati au fost ucisi in schimbul de focuri cu militantii islamici Hamas.

Armata israeliana a deschis o ancheta pentru a stabili imprejurarile in care au murit cei trei soldati dupa ce comandantul armatei, gen. lt. Shaul Mofaz, a declarat ca este posibil ca militarii sa fi fost ucisi de proprii lor tovarasi de arme.

Premierul israelian Ehud Barak a declarat ca este posibil ca totul sa se fi intamplat din cauza unei greseli de comunicare in randul soldatilor.

Cei trei soldati au fost impuscati in timp ce perchezitionau locuintele din satul Assira al-Shamaliyeh, un fief al gruparii Hamas, in cautarea lui Mahmoud Abu Hanoud, un lider al acestei organizatii.

Hanoud a fost ranit, insa a reusit sa se refugieze in Nablus unde fortele de securitate israeliene nu au voie sa intre pentru ca orasul se afla sub autoritate palestiniana completa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO