Prima pagina

Polonezii, interesati de piata autohtona de asigurari de viata

24.03.2004, 00:00 18



Cea mai mare companie de asigurari din Polonia, PZU, este interesata de piata romaneasca si si-a trimis in aceasta saptamana o echipa la Bucuresti pentru a strange informatii si a evalua oportunitatile unei investitii.



"Este pentru prima data cand venim la Bucuresti pentru a aduna informatii despre aceasta piata. PZU nu a luat o decizie privind Romania, insa are un interes potential fata de industria asigurarilor de viata, prin PZU Life Insurance", au spus pentru Ziarul Financiar surse din cadrul companiei.



PZU este cea mai mare companie de asigurari din Polonia, cu afaceri de peste 3 miliarde de euro. Compania este mult mai mare in raport cu orice companie de pe industria romaneasca a asigurarilor. Toata piata asigurarilor din Romania nu a ajuns inca la un miliard de euro, fiind estimata pentru anul trecut la circa 660 milioane de euro, iar cea mai mare companie, Asirom, a raportat afaceri de 144 milioane de euro.



Piata asigurarilor de viata (prime brute subscrise) din Romania a crescut in 2003 pana la 178 milioane de euro, cu 26% mai mult decat anul anterior. Vanzarile de polite de asigurari de viata au ajuns de zece ori mai mari anul trecut fata de 1998, in conditiile intrarii unor mari jucatori internationali. Piata asigurarilor de viata este una din cele mai disputate piete din Romania de catre marile companii internationale, printre jucatori fiind nume grele ale industriei asigurarilor din Statele Unite sau Vestul Europei: ING Nederlanden (Olanda), AIG Life (SUA), Interamerican (Grecia), Aviva (Marea Britanie), Allianz-Tiriac (cu capital majoritar german), Unita (controlata de compania austriaca WienerStaedtische), Grawe (Austria), Generali (Italia) sau Garanta (controlata de Ethniki, din Grecia). Cele mai multe din aceste companii au venit pe piata mai ales pentru fondurile de pensii private care vor fi lansate in anii urmatori.



PZU este detinuta in proportie de 55% de catre stat si de 30% de catre un consortiu alcatuit din grupul pan-european Eureko (care detine circa 28% din actiuni) si banca poloneza Bank Millenium. Compania este pe cale sa fie cotata pe Bursa din Varsovia. Eureko a fost multa vreme in litigiu cu statul polonez privind drepturile de actionar si acum chiar cotarea la bursa este subiectul unui litigiu supus arbitrajului international, conform agentiilor de presa internationale.



Eureko controleaza compania elena Interamerican, care este prezenta in Romania.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO