Prima pagina

Pozitii de forta: PSD si Alianta solicita formarea guvernului

Pozitii de forta: PSD si Alianta solicita formarea guvernului
22.12.2004, 00:00 17

PSD a cerut ieri, la consultarea cu presedintele Traian Basescu in vederea desemnarii premierului, sa fie formatiunea care constituie Executivul. Adrian Nastase a spus, in numele PSD, ca detine majoritatea parlamentara, insa nu a precizat daca are o intelegere cu PRM in acest sens.
La ora inchiderii editiei, consultarile de la Cotroceni nu se incheiasera, insa punctul de vedere al Aliantei D.A. parea sa contureze si solicitarea blocului PNL-PD de a forma guvernul, alaturi de UDMR. Emil Boc, presedintele PD, a anuntat inainte de a merge la Cotroceni ca Alianta doreste un guvern condus de Calin Popescu Tariceanu.
Desemnarea premierului este atributul constitutional al presedintelui, iar Traian Basescu isi anuntase intentia de a-l insarcina pe liderul liberal cu formarea guvernului, chiar si in cazul in care Alianta nu reuseste sa obtina sustinerea majoritatii Parlamentului, invocand ca solutie alegerile anticipate.
Primii care au fost invitati la Cotroceni de catre Traian Basescu au fost cei de la PSD, din a carui delegatie a lipsit fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu.
"Uniunea PSD+PUR ar trebui sa beneficieze de prima optiune pentru desemnarea candidatului de prim-ministru pentru a incerca formarea guvernului care sa se bazeze pe o majoritate parlamentara", a declarat presedintele PSD, Adrian Nastase.
Liderul PSD a spus ca partidul pe care il conduce este indreptatit sa formeze viitorul cabinet, intrucat a obtinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare si detine in Parlament sprijinul majoritatii senatorilor si deputatilor. Drept argument, el a amintit votul de luni pentru alegerea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, ambele functii revenind PSD datorita sustinerii obtinute din partea parlamentarilor PRM si PUR.
Adrian Nastase nu a recunoscut insa existenta unei intelegeri politice intre formatiunea sa politica si partidul condus de Corneliu Vadim Tudor.
Presedintele PD, Emil Boc, a criticat coalizarea de cu o zi inainte a PSD cu PRM, spunand ca la mijloc ar fi ceea ce a numit teama de venirea unui guvern care sa aduca prosperitate. "Solidarizarea la catarama intre PSD si PRM demonstreaza ca in Romania nu se intelege semnificatia votului cetatenilor, ca fortele aflate la putere incearca cu orice pret sa ramana la putere. Este o solidarizare a fortelor anti-democratice impotriva reformarii sistemului democratic", a spus Boc.
O alta varianta de formare a guvernului ar fi, potrivit lui Adrian Nastase, formarea unui guvern de "mare coalitie"- o idee mai veche a fostului presedinte Ion Iliescu - exclusa insa de Alianta PNL-PD.
Tinand cont de intentia Aliantei, de a propune Parlamentului un guvern PNL-PD-UDMR, Adrian Nastase a fost intrebat daca formatiunea pe care o reprezinta ar vota in favoarea investirii unei astfel de formule.  "Un guvern minoritar al Aliantei ar introduce incertitudine politica si lipsa de performanta economica", a raspuns Nastase.
Presedintele PSD a ezitat sa se pronunte asupra propunerii de prim-ministru pe care ar face-o PSD. Mircea Geoana i-a stat alaturi si a precizat ca "este interesat de aceasta activitate", dar nu in "orice conditii".
De partea cealalta, a Aliantei, o posibila respingere la vot a guvernului Tariceanu ar fi primul pas spre procedura de convocare a alegerilor anticipate. Emil Boc a spus ca un guvern format de PSD este exclus categoric de liderii Aliantei.
"Alegerile anticipate nu trebuie privite ca o criza. Reprezinta un exercitiu democratic care se utilizeaza in toate tarile. De ce are nevoie Romania? De un guvern schiop si de o majoritate relativa sau de trei luni pentru alegeri anticipate?", a explicat , la randu-i, vicepresedintele PD Adriean Videanu.
PUR si-a mentinut pozitia ambigua din ultimele zile si dupa consultarea presedintelui Traian Basescu. Presedintele umanistilor Dan Voiculescu a spus ca PUR va analiza atent programul pe care-l va propune candidatul la functia de prim-ministru in situatia in care va corespunde programului PUR acest partid va acorda votul de investitura.
"Ne intereseaza mai putin culoarea politica a viitorului prim-ministru, ci, mai mult, programul sau" a spus Dan Voiculescu. El s-a aratat deranjat de faptul ca discutia dintre delegatia PUR si Traian Basescu a durat doar cateva minute. "Consider ca nu a fost interesat de PUR ne-a expediat in cateva minute", a spus Voiculescu.
La ora inchiderii editiei nu se terminasera consultarile cu PNL, PPD si UDMR. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO