Prima pagina

Preluare pe piata lenjeriei intime: Jolidon preia Argos

19.08.2004, 00:00 106

Gabriel Carlig, actionarul majoritar al producatorului de lenjerie intima Jolidon Cluj, s-a decis sa mai faca o miscare surpriza si sa preia unul dintrei cei mai puternici concurenti de pe piata: Argos din Cluj, dand nastere celui mai mare producator de profil din Romania.
"Tranzactia nu este inca incheiata, mai sunt cateva etape de rezolvat dar cred ca in septembrie o vom definitiva", a declarat pentru Ziarul Financiar Carlig. El nu a vrut sa ofere informatii legate de pretul oferit pentru actiunile Argos si nici care sunt strategiile viitoare de dezvoltare. Jolidon detinea inaintea acestea tranzactii un pachet de aproape 10% din Argos, iar majoritatea in actionariat o va dobandi dupa ce va prelua pachetul de 60% detinut de PAS-ul (asocia?ia salariatilor) Argos.
Angela Popescu, directorul general al Argos, nu a vrut sa ofere detalii referitoare la tranzactie. "Nu pot spune nimic in acest moment", afirma Popescu.
Argos a mai trecut, la sfarsitul anului trecut, printr-o privatizare cu un investitor italian, dar procesul a fost esuat. Atunci PAS a decis sa organizeze o licitatie pentru a vinde pachetul de actiuni la care s-au prezentat un investitori italian, Antonio Scanagata, si compania Tricotaje Somesul, din Cluj. Licitatia a fost castigata de italian, care a oferit 14,8 euro/actiune. Dar italianul nu a platit la scadenta. In aceste conditii, Tricotaje Somesul, societatea "sora" a lui Argos, devenea urmatorul investitor agreat. Tricotaje oferise 13,2 euro/actiune, iar in cazul in care prelua societatea reusea sa reintregeasca vechea Intreprindere de Tricotaje Somesul, scindata in 1991.
Atractivitatea Argos nu consta numai in marca si produsele realizate, ci si in proprietatile imobiliare detinute, tinand cont de faptul ca pretul la cladirile din centrul Clujului sunt extrem de ridicate, situandu-se intre 2.000-3.000 euro/mp. Situatia de la Argos a luat o intorsatura complicata, dupa ce cativa fosti angajati ai Argos, care detin actiuni dar lucreaza la Jolidon, au cerut si au obtinut in justitie suspendarea negocierilor de vanzare a pachetului de 59,9% detinut de PAS, fiind nemultumiti modul in care a fost facuta alocarea actiunilor in interiorul PAS.
Carlig a infiintat firma Jolidon acum 11 ani, iar zece ani mai tarziu, numarul magazinelor care distribuiau produsele fabricii clujene la nivel national a trecut de o mie. Compania a inceput sa-si dezvolte o retea proprie de magazine, inca din 1998, care cuprinde acum 30 de magazine. Produsele Jolidon au trecut pentru prima data granitele Romaniei acum patru ani cand a fost deschisa la Budapeste prima filiala din strainatate. A urmat Jolidon Italia, la Milano si Paris. Jolidon este una dintre putinele fabrici de confectii din Romania care a dezvoltat puternic o marca romaneasca, nefiind angrenata in productia in lohn care a monopolizat activitatea majoritatii fabricilor de profil din Romania.
Peste o treime din exporturile romanesti de anul trecut au fost reprezentate de confectii si produse din piele realizate in lohn. Potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS), circa 90% dintre firmele de confectii si cele de pielarie si incaltaminte din Romania lucreaza exclusiv in sistem lohn, o mare parte dintre acestea fabricand marci internationale de renume.
Jolidon are peste o mie de angajati, iar anul trecut cifra de afaceri s-a ridicat la 8 milioane de dolari.
Argos a obtinut la jumatatea anului trecut un profit net de 300.000 de euro, la o cifra de afaceri de 2,1 milioane de euro. Compania are 950 de angajati.
Actiunile Argos sunt listate pe piata Rasdaq, ultimul pret la care s-au tranzactionat aceste actiuni fiind de 167.000 lei. La acest pret valoarea companiei este de 1,3 milioane de euro. Alti actionari ai Argos sunt Chereches Nicolae cu 5,4% din actiuni, Gordan Rares Remus cu 6,6% si SIF Moldova cu 9,253% din actiuni.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO