Prima pagina

Premierul Tariceanu: Agentiile de rating nu cunosc Romania si fac rapoarte din birouri

01.09.2008, 20:28 17

Premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine ca agentiile de rating care prognozeaza o aterizare dura a economiei romanesti nu cunosc realitatea si isi scriu rapoartele din birouri in loc sa mearga pe teren.
"Sunt agentii de rating care privesc superficial Romania. Vad multe rapoarte de acest fel care nu cunosc rezultatele economice. Fac tot felul de rapoarte de prin birouri. Romania nu este o tara cu un risc mai mare ca alta din Uniunea Europeana", a spus premierul intr-un interviu acordat ZF.
Agentiile de rating Moody's, Fitch si Standard&Poor's au prognozat o incetinire a ritmului de crestere a economiei. O delegatie a S&P vine azi la Bucuresti. "Probabil ca vom inregistra o usoara scadere a economiei in urmatorii ani. Dar deficitul comercial scade, e adevarat usor, dar scade. In doua saptamani va aparea cifra inflatiei. In iunie, exceptand preturile administrate (energie, gaze - n.n.) inflatia a fost zero. Veti constata in urma raportului asupra inflatiei ca pe ultimele 12 luni aceasta este in scadere."
Premierul crede ca criza economica mondiala va afecta mai putin Romania: "Cata vreme Romania va fi o tara cu o economie emergenta aceasta va continua sa creasca".
El nu se arata ingrijorat de caderea pietei imobiliare care are un important aport la cresterea economica: "Este doar o corectie. Piata imobiliara influenteaza sectorul constructiilor, este adevarat. Dar piata imobiliara reprezinta doar 10% din sectorul constructiilor. Asistam in sectorul imobiliar, in opinia mea, doar la o reasezare a preturilor. Aceasta furtuna de pe piata imobiliara este mai la indemana pentru sceptici pentru ca este mai vizibila. Dar sectorul constuctiilor, restul de 90% din afara pietei imobiliare, merge inainte".
Cat de justificate sunt masurile luate de BNR de inasprire a conditiilor de creditare pentru limitarea consumului? "Putea foarte bine sa nu le aplice. Dar vom vedea!". Premierul afirma, referindu-se la obiectiile privind cresterea salariilor peste productivitate, ca Romania nu-si mai permite sa fie atractiva doar prin costurile scazute ale salarizarii. El spune ca Bursa isi va reveni: "Cred ca scaderea este data de conjunctura internationala. Dar isi va reveni pentru ca performantele economice vor face plasamentele atractive".
Cat priveste compania integrata de energie, Tariceanu sustine ca aceasta se va realiza in ciuda unor critici (din partea UE, de exemplu) care i-au fost aduse si spune ca nu orice astfel de critici sunt si justificate: "In 1997, pe cand eram ministru al industriilor, Banca Mondiala a propus masuri idioate. Ne spunea atunci sa punem in lichidare toate rafinariile. Iata acum avem Petrom, o investitie importanta, intr-un context important. Compania integrata de energie va trebui sa fie motorul care va ajuta Romania sa devina un actor regional in privinta energiei. Este un proiect national important".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO