Prima pagina

Presedintele BPR, cercetat penal

16.06.2000, 00:00 31



Emil Botea, presedintele cooperativei de credit-Banca Populara Romana (BPR), este cercetat penal de politisti pentru abuz in serviciu si fals pentru ca a luat ilegal un credit de la cooperativa de credit, in valoare de opt miliarde lei, cu care a cumparat o societate comerciala, si pentru ca a semnat un contract de inchiriere a locuintei personale catre BPR, pentru care primea o chirie lunara de 5.000 de dolari.

Sptamana trrecuta a anuntat ca a finalizat un control fara sa fi gasit vreo neregula.

"Aceasta vila, care figureaza ca fiind sediul BPR, este de fapt locuinta familiei Botea", a precizat ieri colonelul Dumitru Strava, seful Politiei Economico-Financiare din IGP. El a precizat ca Botea a folosit o parte din banii obtinuti pe chirie, in jur de doua miliarde, pentru a returna ultima transa a creditului de opt miliarde de lei, bani cu care Botea a cumparat pachetul majoritar de actiuni ale societatii Gastro Serv din Brasov. "BPR a acordat acest imprumut presedintelui Botea fara respectarea procedurilor legale si fara contract de garantii", a mai spus Strava. De asemenea, Botea este suspectat ca a falsificat documentul privind aprobarea creditului de catre Consiliul de Administratie al bancii. El a obtinut o alta parte din banii cu care a returnat acest credit prin cumpararea a 25 de autoturisme marcile Chrysler, Honda si Daewoo, pe care le-a vandut catre BPR la preturi duble. Strava a spus ca urmeaza sa propuna procurorilor luarea masurilor care se impun in cazul lui Botea, el putand fi acuzat de fals si abuz in serviciu. Alaturi de Botea mai este cercetat si Mihai Gabriel Chicioreanu, membru in Consiliul de Administratie al BPR, acesta fiind la randul lui acuzat ca a incheiat ilegal un contract de inchiriere a unui apartement catre BPR, desi acolo nu a functionat niciodata sediul bancii.

Strava a precizat ca saptamana trecuta, atunci cand a anuntat ca politia nu a descoperit nici o ilegalitate la BPR, anchetatorii nu cunosteau inca faptele comise de Botea si Chicioreanu.

Guvernul a amanat ieri cu inca o saptamana adoptarea unei ordonante de urgenta care sa reglementeze activitatea cooperativelor de credit, proiectul urmOnd sa fie completat.

Conform proiectului, conducerile acestor institutii vor trebui sa aleaga intre ramanerea in sistemul cooperatiei, cu caracter local si in care supravegherea se va face de catre membrii cooperativei si intre pastrarea retelei de sucursale si obtinerea statutului de banca comerciala.

Banca Populara Romana este cea mai mare cooperativa de credit, dezvoltand o retea puternica in tara printr-o reclama agresiva si atragand foarte multi de bani de la populatie. Saptamana trecuta, conducerea acesteia a anuntat ca isi inceteaza platile, deoarece nu mai are lichiditati, pe fondul retragerilor masive facute in contextul crizei din sistemul bancar si a FNI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO