Prima pagina

Pretul apartamentelor din Capitala isi continua scaderea

Pretul apartamentelor din Capitala isi continua scaderea

Click pentru imaginea intreaga

30.07.2008, 18:09 15

Astfel, preturile apartamentelor de trei camere din Capitala construite intre 1980 si 1990 au scazut in medie cu 3% in iulie, pretul mediu pe metru patrat ajungand la 1.920 de euro, fata de 1.976 de euro in luna iunie, arata indicele imobiliar realizat de ZF pe baza anunturilor afisate la vanzare pe anuntul.ro.
"Preturile sunt in continuare in descrestere, iar in ceea ce priveste volumul tranzactiilor acestea sunt la nivelul de 25% comparativ cu inceputul anului", a spus Gabriel Dragomir, senior broker in cadrul agentiei imobiliare Indoors Real Estate Group.
Lunile iunie si iulie au fost primele din ultimii ani in care s-au inregistrat scaderi la preturile cerute de vanzatori, potrivit analizei ZF. Preturile cerute la vanzare pot fi si cu circa 20% mai mari decat cele la care se incheie tranzactiile.
Astfel, dupa explozia preturilor din ultimii doi ani, 2008 a inceput cu cresteri minore, de 2% - 3% pe luna, pentru ca iunie si iulie sa aduca scaderi intre 3% si 5%. Indexul ZF arata o scadere de 5% a preturilor comparativ cu inceputul anului, insa reprezentantii de pe piata imobiliara spun ca tranzactiile s-au incheiat in iulie si la valori cu 20% - 25% mai mici fata de ianuarie.
"Daca un apartament pe Calea Calarasi se vindea cu 175.000 de euro la inceputul anului, acum pretul la care se incheie tranzactia este si sub 150.000", a precizat Dragomir.
Desi anumite zone inregistreaza fluctuatii de la o luna la alta, foarte putine au scapat de scaderi. Cele mai mari diminuari ale preturilor in perioada ianuarie - iulie au reiesit in urma calculelor ZF in zone precum Dristor, Iancului sau Mihai Bravu. Aici apartamentele scoase la vanzare au preturi cu peste 20% mai mici, adica cu 20.000 - 30.000 de euro mai putin la un apartament de trei camere cu suprafete cuprinse intre 70 si 80 mp.
Pe de alta parte, cresteri minore in ultimele sapte luni se observa doar in zone precum Aviatiei sau Alba Iulia, cartiere considerate de altfel printre cele mai scumpe din Capitala. Nici zonele centrale nu au fost ocolite de scaderi. In zona Victoriei, de exemplu, indexul ZF arata o scadere de 13% a preturilor de la inceputul anului, in timp ce in Unirii scaderea a fost de 6%.
Tendinta de scadere, observata inca de la inceputul anului, vine atat pe fondul crizei financiare internationale, care a dus la o reducere a numarului de tranzactii inclusiv pe piata locala, dar mai ales ca urmare a cresterii dobanzii de referinta de catre Banca Nationala.
"Criza mondiala a afectat neasteptat de mult piata imobiliara. Preturile vor scadea in continuare, iar daca Banca Nationala va restrange din nou accesul la credite numarul tranzactiilor va fi in continuare redus", a adaugat Dragomir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO